Употреба речи боси у књижевним делима


Ненадовић, Матеја Прота - МЕМОАРИ

Млого је пореза давати, не можемо, ето какви смо голи и боси, а ми смо злеудне најбоље газде у сиротињи, ко ће од нас онакви̓ дати по 100 по 160 гроша на главу” и проче.

Домановић, Радоје - МРТВО МОРЕ

Хоћемо ли ми вечно овде остати и радити од јутра до мрака па опет бити и гладни и жедни, и голи и боси?... Морамо поћи и потражити болу, плоднију земљу, где ће нам се мучан труд награђивати богатим плодом.

Поповић, Јован Стерија - ПОКОНДИРЕНА ТИКВА

ЈОВАН: А, баш погодисте! Колико сте реди боси и са мном заједно растезали коже. ФЕМА: То је импретиненција! ЈОВАН (продужи): Па знате ли, мајсторице, кад вас је

Павловић, Миодраг - Србија до краја века

се за сестре у црном и сестре-слике што сваке ноћи прво све виде онда оживе молим за оне у молитвама боље нек издрже боси и посни по гудурама.

Петковић, Владислав Дис - ПЕСМЕ

О какви дани! Заспао цвркут, дечији глас. А где су деца? Моји малишани? У дну дворишта мати, ногу боси'. Цвет црвеног кранфила у њеној коси. У црној коси црвени цвет. Црвеног трага по лицу ено!

Капор, Момо - НАЈБОЉЕ ГОДИНЕ И ДРУГЕ ПРИЧЕ

Најгоре му је било оне ноћи у Венецији када га је натерала да боси трче по киши. Прехладио се. Још горе, када му је слупала кола — последњу ствар која му је још преостала из старог

Поповић, Јован Стерија - ИЗАБРАНЕ КОМЕДИЈЕ

СТАНИЈА: Кад је јошт било срамота ићи, ка што је бог реко. ПИЈАДА: Па засто не идемо боси? СТАНИЈА: То је друго, зима је, и човек може да се и убоде. А руке нам дао да радимо. ПИЈАДА: Е, слускиње нека раде.

Радичевић, Бранко - ПЕСМЕ

По улица каменити Свуда силан народ грња: Црни, бели, поносити, Суви, товни, пуни прња, Здрави, кљасти, голи, боси — Сваког некуд ђаво носи. 3.

Ћипико, Иво - Пауци

У луци љуљаху се лагано бродови, док се по пучини стизаху пјенушави валови. Боси морнари разапињали мокра једра да се на промјењиву времену, док се сунце иза облачка укаже, часом просуше.

Глишић, Милован - ПРИПОВЕТКЕ

— Је л̓ те? — Туцнемо је мало па онда. — А опанке кад идете у цркву? — Ја, кад идемо у цркву. — Други пут идете боси? — Јес̓, други пут идемо боси. — Одговараше Радан тек онако — нека се говори којешта.

— А опанке кад идете у цркву? — Ја, кад идемо у цркву. — Други пут идете боси? — Јес̓, други пут идемо боси. — Одговараше Радан тек онако — нека се говори којешта. — А не бојите се змија кад идете боси? — Јок, не бојимо се!

— Одговараше Радан тек онако — нека се говори којешта. — А не бојите се змија кад идете боси? — Јок, не бојимо се! Господин утом разви један замотач у торби, па рече, као чудећи се: — Гле, гле!

Милићевић, Вук - Беспуће

Они су скочили боси и необучени из кревета. У другој соби, при свјетлости мале лампе, стајала су два сељака, мокри и покисли, са

Поповић, Богдан - АНТОЛОГИЈА НОВИЈЕ СРПСКЕ ЛИРИКЕ

бледим ружама у коси Дугој и прашној, врела, полунага, Вришти и игра; крши јој се снага, И уски сандал клизи с ногу боси'.

Капор, Момо - БЕЛЕШКЕ ЈЕДНЕ АНЕ

своја најновија одела, а ако не буду хтели да скачу — прогласите их малограђанима, натерајте их да заједно с вама трче боси по априлској киши, јер после никада, али никада, нећете трчати по млаким локвама боси и млади и луди, видећете —

их да заједно с вама трче боси по априлској киши, јер после никада, али никада, нећете трчати по млаким локвама боси и млади и луди, видећете — дабогда цркла ако не видите! ГЛАВА ВИИ Како је Ана чабрирала у школи.

пробију секиром лед па бућ у воду, као, фол, у Рију за то време душу да испустиш од врућине — карневал па сви играју боси босанову, као, фол, у Минхену пивчуга из кригли од пет литара, бог те мазо, а у Амстердаму шиља и Мики велики ко кућа

Ћипико, Иво - Приповетке

Требало је грабити и пробити одводне јарке да вода напоље избије и салије се у овећу јаругу. Боси, са загрнутим ногавицама до испод колена, стајаху у оној студеној каљужи, трудећи се и мучећи, док је добро објутрило.

Сремац, Стеван - ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА

Али чим се сврши литургија, они се одмах раскомоте; још у црквеној порти свуку чизме, па боси лете кућама са чизмицама у рукама.

Васић, Драгиша - ЦРВЕНЕ МАГЛЕ

Зар није сувише било? Зар нисмо уморни, балдисали. зар нисмо сатрвени? Зар се у бугарском рату нисмо боси борили? Реците, ајд' одговорите ми. Зар оружје није пропало од употребе? Зар топовске цеви нису изолучене?

Стефановић Венцловић, Гаврил - ЦРНИ БИВО У СРЦУ

Израиљи донекле гонише их задајући им већи страх, пак на том и оставише их нека већ голи и боси беже. Ето, такој се мајсторији Гедеон дови, те цигло са својих триста јунака разби туштену мадијамску војску: сто и

Олујић, Гроздана - ГЛАСАМ ЗА ЉУБАВ

Наравно, био је бос и гô. Сви су у то време били боси и голи. Разносио је новине и млеко по кућама. То пре рата. За време рата било је све то, плус илегални рад, писање

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

Падала је ситна киша, а по друму отицала прљава вода. Војници су били готово боси. Одело им избледело, поцепано и нагорело, да су подсећали на бегунце који месецима лутају по шуми и пољу.

очи упале и поднадуле, тело малаксало; одело изгорело, или се просто распало, обућа поцепана, а неки су били и боси. Имало их је који су јечали болесни, па су их другови носили и смештали у један ходник да их не би прескакали.

Некад смо завидели Немцима на њиховој спреми, док су наши ишли у исцепаним опанцима и боси. А сада имају све то, и још више. Али на овој врућини прилепио им се ранац за леђа, као зажарена црепуља.

Црњански, Милош - Сеобе 1

Ишли су за официрима певајући, нестрпљиви на одмориштима, неиздржљиви на ноћиштима. Кад удари киша, они пођоше боси, добре воље и весели, тражећи да се иде и ноћу, али пут им је био одређен и они су морали много да дангубе по

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 1

нешто вуку, сигурно га извлаче испод коња. Један му задиже ногу. — Пази, свлаче му чизме! — Знате, има пешака који боси иду! — додаде Траило. Александар ме гурну.

Војници су ишли подераних чизама, а било је пешака који су били боси. Одело се поцепало. И та војска, одевена у рите, послушно је газила блато, легала у воду и хранила се сама од онога