Употреба речи доносим у књижевним делима


Петковић, Новица - СЛОВЕНСКЕ ПЧЕЛЕ У ГРАЧАНИЦИ

Ја се сам не осећам позваним да о томе говорим, као што сам – истину говорећи – мало био позван да доносим суд о тако великоме броју књижевних теорија, па сам зато изнео само једно своје виђење, иначе доста површно.

Ненадић, Добрило - ДОРОТЕЈ

Макарије је мене одредио да му се нађем при руци, да му доносим шта устреба и да крадем занат. Тако смо се Јакос и ја спријатељили.

Поповић, Јован Стерија - ИЗАБРАНЕ КОМЕДИЈЕ

СОФИЈА (Максиму): А да л би ти заљуљао дете? МАКСИМ: Није него да те метнем у кавез, па да ти само лепа јела доносим! МАГА: Е боже, брацо, па зашто не би којипут и дете пољуљали?

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

Јер он, дакле, полази из станице елегантно, клизећи, без оног, дакле, досадног сецања и шкрипања... Доносим важне, повољне новости. Држава се рапидно консолидује.

Глишић, Милован - ПРИПОВЕТКЕ

Газда Трпко уђе у механу, па викну своје момче: — А бе, дете, донеси ми онај пусат! — Шта, газда, пушки да доносим? — Пушки, пушки, бре, донеси! — продера се ћир Трпко.

Јакшић, Ђура - ПРОЗА

Побратим ме је једва дочекао... Сиромах, није знао какав му горак напитак доносим... Ижљубимо се и поздравимо, као што давно невиђена браћа чине... Приђе и Стана, да ме, као девера у руку пољуби.

Веселиновић, Јанко - ХАЈДУК СТАНКО

— смешкао се он. — Иде вријема и носи вас мени на пешкеш!... Очи ће вами искакати од мојега благослова!... Ја вам доносим такога мира да вас после ни бог неће моћи измирити... Дошао је курјак до оваца... 7. РАСЦЕП Иван стиже дома.

Матавуљ, Симо - УСКОК

која је увијек била вјерна цару, која је њему дала много добријех службеника; па стога што ти се одбија на младост, доносим ти цареву милост!

Стефановић Венцловић, Гаврил - ЦРНИ БИВО У СРЦУ

И како тога не бих се, јадна, бојала, од кога но стрепи небо и земља? Доносим ја моме господу Богу, што је са мном, славу и част и дичим на велико име његово.

Од добра отпали, а на зло пристали, злоћуди и злосрди. У томе начину и жене и девојчад младо и старо. А да не доносим овде напред ни изговарам врло поштени и доброчовечни безимовити и смерени братољубиви частни ред, калуђери бели и

Гаврил Знам те какве си натуре девојко, ал' ја ево теби лажљивих мазлица не доносим, него праву ти радост исказујем што је за те боље, недознано ти рођење без девојачког померена квара.

Матавуљ, Симо - БАКОЊА ФРА БРНЕ

“ Јето, мој Иве, моје дите, какву ти новост доносим! Бакоња се замисли. Како се брзо све мијења у свијету! Удаје се Кривица за Ошкопицу, који је, истина, старији од њега

Олујић, Гроздана - ГЛАСАМ ЗА ЉУБАВ

Рашида је захтевала да је доносим чак и на плажу. - Грета воли сунце и сунчање јој је неопходно! - говорила је и због Гретиног сунчања ми смо се

Лесковац, Младен - СТАРИЈА СРПСКА ПОЕЗИЈА

године дао је да се за мене фотографише у тамошњој Музичкој академији Флемингова композиција, и ја је овде доносим (в. стр. 302).

Зато Сјетованије и доносим овде у целини: Младије љета скоро проходе, у мени бједном жалости плоде што бесполезно жизн своју слезно прекраћавам,

Јакшић, Ђура - ЈЕЛИСАВЕТА

— (Шуловић, Мићић и Вуксан.) А откуд и докле ћете ви? МИЋИЋ: До тебе, господару! ШУЛОВИЋ: Распорено ти срце доносим, Заустави му крв...

Прот Карадага што су подигли, Са новом злобом журно умноже; А ако треба гнева, пламена — У грудима им муње доносим, Па нека муњом братске освете Голему хрпу своје мрзости У згарајући пламен поджижу; А треба л’ сабље — брат је

Станковић, Борисав - ЈОВЧА

Ако у амам на купање пођу, ја да их пратим, из амама дочекујем; код куће, у соби, да их раслађујем, доносим пиће, јела... Лети, ако се оде у село, на чивлук, и тамо једнако са њима сам.

Поповић, Јован Стерија - ЛАЖА И ПАРАЛАЖА

АЛЕКСА: Но, ја губим време. (Марку.) Господине, ви сте желили ваш прстен натраг имати; ево ја вам га доносим, и желим да тако шчастљив успјех принесе као што се помислити може.

Станковић, Борисав - ИЗ СТАРОГ ЈЕВАНЂЕЉА И СТАРИ ДАНИ

Ујутру, пошто се да кокошкама, да оне прво окусе кувану пшеницу, ја онда разносим по комшилуку „задушницу“. Прво доносим вама. Мати мете у чанак пшеницу, поскурице и друго: као ораје, кестење, трешње.

Прво доносим вама. Мати мете у чанак пшеницу, поскурице и друго: као ораје, кестење, трешње. Доносим вама, а ви ми у мој чанак дајете од ваше пшенице и поскурица.