Употреба речи легу у књижевним делима


Попа, Васко - КОРА

шкрга И немушто запомагање алги НА ЧИВИЛУКУ Оковратници су прегризли Вратове обешених празнина Задње мисли се легу У топлим шеширима Прсти сутона вире Из обудовљених рукава Зелена страва ниче У питомим наборима У ЗАБОРАВУ Из

Петровић, Михаило Алас - РОМАН ЈЕГУЉЕ

данских природњака тада су успела да дефинитивно и поуздано утврде и специјална места на томе простору, на којима се легу европске и америчке јегуље.

Поповић, Јован Стерија - РОМАН БЕЗ РОМАНА

Колико ји паште се дознати колико зрна кукуруза на месец цела Европа троши, а своју њиву напуштају, те се мишеви легу. Гледе какви духови по атмосфери пребивају, а не познају траву која им увек у очи пада.

Матавуљ, Симо - УСКОК

“ — „Ма, што кажеш, побогу брате? Зар се мазге легу? То нијесам знао!“ — „Ето, знај сад!“ — „А како се излеже?“ — „Лако!

Ранковић, Светолик П. - ГОРСКИ ЦАР

ништа... Баш као и они чворкови са бреста !« Ђурица се сад сети детињства. Једаред опази да се легу чворци у једном високом, окресаном бресту.

Миљковић, Бранко - ПЕСМЕ

нико није Открио себе, свете, у твојим призорима Врати ми дан ако га негде још има Земљо поново непозната кад у лобањи легу се змије.

Дучић, Јован - ПЕСМЕ

драгог и показала му на грудима своје гривне које није у мраку видео, и своје очи зелене као две купине у којима се легу змије. Жена не види божанство кад између божанства и ње стане човек.

Ћопић, Бранко - Чаробна шума

ЧИЧА-ТРИШИН ОГЛАС Јефтино врло, за цену лошу, продајем мачка, лопова Тошу. Поспанци такви ретко се легу, мишеви са њим терају тегу. Има ли неки трговац глупи који ће мог мачка да купи?

Јакшић, Ђура - ЈЕЛИСАВЕТА

Људске су труди, Миро, без срца, А то што таким крсте именом Гадно је клупче самог отрова, У њем’ се легу чеда зависти: Издајство, злоба, пакост, невера — Па кад одрасту, кад набујају, Верна се браћа снажно загрле, И

Милошевић-Ђорђевић, Нада - ЛИРСКЕ НАРОДНЕ ПЕСМЕ

УСПАВАНКЕ 237. Спавај, чедо, родила те мајка У горици, ђе се легу вуци, Челица те медом задојила, Б’јела вила злату баба била, У свилене пелене повила, Мушкијем те опасала пасом,

Поповић, Јован Стерија - ТВРДИЦА

МИШИЋ: Јест, тамо има неке птице које легу бисер. ЈАЊА: Ух, ух, ух! Како је ту слатку реч. Оћим и ја да прођим свет под мојом старостум.

Ђурић, Војислав - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ ЈУНАЧКИХ ПЕСАМА

се млада Павловица, боловала девет годин’ дана: кроз кости јој трава проницала, у трави се љуте змије легу, очи пију, у траву се крију.

земљу, што је љепше нема; а он даде сину Иванову грдну земљу Скадар на Бојани, а у коме никад ништа нема, но се легу жабе и биволи, и имаше соли суторине.

Ћосић, Добрица - КОРЕНИ

Циглу и ћерамиду распродали; врата и прозоре погорели. Каце, бачве и бурићи разобручили се и расушили; у њима се легу комшијске кокоши. Разнели су кошеве и амбаре.

Само ће стара кућа остати да се у њеном оџаку легу кукувије и по читаву ноћ смрћу плаше село. Ситну калдрму прекрила лишјакиња, плотови погорели, јасенови посечени.

Газдица Ђорђија за трговином у Београд одлутао, а старина Аћим за сељачку правду тамнује где се легу гује и гуштери зелени. Двор им чува Мијат, верни слуга.

Обрадовић, Доситеј - БАСНЕ

— „То је у нашем закону допуштено, |— одговори ови — „и из тога се нашим домаћином млога јаја легу.“ „Хо, не могу се ја овде с тобом ваздан инатити, јер сам ја гладан”, каже му мачак, удави га и изе.

Кнежевић, Миливоје В. - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ УМОТВОРИНА

3. НАТПРИРОДНИ СТВОРОВИ ВИЛА 1 Наш народ држи да је вила некакво надземаљско створење. Виле се легу у вилинским планинама, гдје човјечија нога не море доћи...

Нини, сине, дочеко ти бабо, Да те ветар седом брадом ниха. 8 Спавај, чедо, родила те мајка, У горици ђе се легу вуци, Челица те медом задојила, Б’јела вила злату баба била, У свилене пелене повила, Мушкијем те опасала пасом,