Употреба речи ливадама у књижевним делима


Павловић, Миодраг - Србија до краја века

БОГУМИЛСКА ПЕСМА Траже моју главу. Све што на главу личи бацају по ливадама на хрпе и ноћу газе коњима. Земљи отварају окна те ваде сребрну руду што глави пророчкој слична је, па је обесе о

Олујић, Гроздана - СЕДЕФНА РУЖА И ДРУГЕ БАЈКЕ

— а над њивама и ливадама још дуго је, као некакав небески уздах, лебдео утишани јек звона. Но, такви тренуци били се ретки.

Звездана Мајка принесе ухо грудима своје најмлађе кћери и чу како оданде допире ужурбано куцање какво се на небеским ливадама никада није чуло. Од када звезде за себе памте — ниједној у грудима није шуштало, није куцало.

Ненадић, Добрило - ДОРОТЕЈ

Волео бих да још који пут прошетам ливадама око Мораве, ћувицима Диља и пропланцима Градине. Да ли много иштем од тебе, Господе? Димитрије Нисам га омрзао.

Међу свим оним травкама за којима Доротеј трага по ливадама, можда би се нешто могло наћи и за Лаушеву несрећу. Ко зна, можда сокови скривени у цвету или корену, у семену или

И Доротеј. Док је имао трава, лечио је и себе и остале, али оно што је скупио прошлог лета по ливадама Вратимља потрошио је или му се убуђало од претеране влаге.

згодно седло, па ће весели Димитрије, ни крив ни дужан, због лудости овога балавца шнирати уздуж и попреко долинама, ливадама са осветољубивом јахачицом на врату. „Али шта ја ово радим?“, промрмља Матија, као да се препао мојих туробних мисли.

Ћипико, Иво - Пауци

И — оте се, и раштрка се по сајмовима пусто Радино благо. И по ливадама не сучу се крда оваца и не прелијева се на њима мека, руда вуна у сунцу, и пред њима не гизда се ован предводник; по

Бар да му од њихових земаља бијаше потреба, да их ужива, али што? Никада није ни био на њивама, ливадама, одгојцима ... Зар он зна што је земља?

И годијаше његовој души досада још неосјећана, нова, сеоска идила. Срчано поздрављаше по ливадама расијане тежаке, одјевене у бијело; годило му је разговјетно и јасно шуштање ријеке и далека музика врбових грана и

Цвијић, Јован - ПСИХИЧКЕ ОСОБИНЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА

Дно је ове котлине под ливадама; по њеним странама се сеје само раж, који због „сињака“ (густе магле која је врло честа) не успева сваке године.

Ранковић, Светолик П. - ПРИПОВЕТКЕ

Како ли ће лепо да урани своје миле вочиће, своја говеда и овце!... По ливадама бели се и шарени стока, а около сена скупила се гомила чобана. Стока пасе, а они се играју клиса.

Ала је то страшан шапат, да ти се кожа најежи!... Попци, што дотле певају по ливадама, на мах умукну. И тада се све утиша.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

То гробље било је далеко ван вароши, која остаје за брдом, ограђено старом оградом и опкољено брежуљцима и ливадама, на којима се још увек налазили зденути пластови.

Седи он и посматра кад оно топло подне спава по воћњацима и ливадама поплашћеним, па зашушти понегде у увелом бурјану, сијају ластари на дрвећу или њиха ветар врхове јасика; и зажмури, па

па га тек обузме нека чудна туга, и чамотиња, нешто и мило и болно, и све као неодређена чежња, лака као пара над ливадама, подрхтава однекуд и доноси му непознате звуке, и све нове и нове ствари, и све жеље буди Бог с нама чудне, па му

Глишић, Милован - ПРИПОВЕТКЕ

— Крстио сам се ђаволској направи... — Ама јесте ли ви који чули што оно рикаше ноћас говеда по ливадама? — упитаће један. — Јест ја — одговори други. — Мора да их је нешто поплашило.

— упита га један. — Није, вала, ништа. — А што ли су се говеда онолико кривила по ливадама? Сима се узе смејати, па викну: — Механџија! Дај овде оку ракије, нек пију људи; газда Рака части!

Јакшић, Ђура - ПРОЗА

новци уђоше у касу, а Милисаву, на добру реч кметова и осталих сељана, оставише на руковање стоку са њивама и ливадама, да њима сам управља, а да од тога не би што отуђио, поставише му за тутора Николу Белића, онога што му ноћу долазе

Симовић, Љубомир - НАЈЛЕПШЕ ПЕСМЕ

НА ЈЕЛОВОЈ ГОРИ 167 НА СВЕТОИЛИЊСКОЈ ПИЈАЦИ 169 ЈЕСЕЊИ КРСТОВДАН 171 СЛОВО О СВЕТЛОСТИ 172 СВЕТА ЈЕСЕН 173 НА САВИНИМ ЛИВАДАМА 174 ВЕСТ 175 ВИДИК У СЛУТЊИ 176 ЗЕЛЕМБАЋ 177 ПОГЛЕД СА ТОМЕТИНОГ ПОЉА ПРЕМА ВАЉЕВСКИМ

Кроз све златнију јесен долази рибар, носи шарана као кило сребра! НА САВИНИМ ЛИВАДАМА Дубоко у јесен продужили се летњи дани.

Ранковић, Светолик П. - ГОРСКИ ЦАР

— Море, шта ти говориш ? — Деца ми синоћ кажу, кад догнаше стоку, да су га видела у Пашиним ливадама. Беле се, веле, на њему кошуље кâ снег, а пушку носи ’вако преко руке и обрће се на све стране.

Моћи ћу дакле да идем гором и ливадама, дуго, дуго... да се сит надишем онога планинскога мириса...« — Вала, право ми је, куд год хоћеш, само да не седим

кривудајући кроз њиве и ливаде, не имађаше ко ритом ни шибља ни дрвећа, а и корито му се беше готово изравнило са ливадама. — Овуда се мора трчати; нема шале — рече Пантовац. — Снахо, ти напред, па потрчи!

Ракић, Милан - ПЕСМЕ

Гле, свуда, С тополе, раста, багрема, и дуда, У млазевима златокосим пада Несуштаствена месечина. Сада, Над ливадама где трава мирише, У расцветаним гранама, сврх њива Које су црне после бујне кише, Велика душа месечева снива.

Ћипико, Иво - Приповетке

А лијепи сан још је милињем испуња: нашла се негдје у плодноме крају. По ораницама и ливадама пасе угојено благо и сија топло сунце. Ту се у сунцу срета са Спасојем. Он је води у хлад.

Петровић, Растко - ПЕСМЕ

Ново време. Шта носи? Руке без прстију. Јест, патрљице саме, али српове убаве задобисмо. Хоћемо да обновимо време, на ливадама, кермеса пролетњих: За улазак добровољни прилози у лепршавим осмесима, Изгубљене сукње на касама враћају се.

Миланковић, Милутин - КРОЗ ЦАРСТВО НАУКА

И околина вароши са њеним зеленим ливадама и гајевима палми купала се у сунцу, а Нил се блистао као да је златом посут. Недалеко од његове западне обале уздизаху

Чајкановић, Веселин - РЕЧНИК СРПСКИХ НАРОДНИХ ВЕРОВАЊА О БИЉКАМА

верује се да било »може обити коров по пољима«, и тога ради »уочи Видова четири дјевојке наберу послије подне по ливадама што више цвјетова била.

Јакшић, Ђура - СТАНОЈЕ ГЛАВАШ

А белог стада мирни чопори По ливадама мојим пландују, Да своје руно вама поклоне!... Није ли доста... о, бунтовници?

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 3

На њивама се налазили читави низови земљорадника у белим, платненим оделима, који су неуморно радили земљу... На ливадама пландовале овце. Понеки пас залетао би се на пут и лајао неуморно, трчећи за колима. Онда би застао и подавијао реп.

Ћосић, Добрица - КОРЕНИ

Да сам лудак, верују многи у Прерову, јер запазили су, лопови, да сваког пролећа, кад месец попасе ноћ, До зоре луњам ливадама и стално се сагињем као да купим нешто. Ујутру су по ливадама налазили гомилице жутог цвећа.

Ујутру су по ливадама налазили гомилице жутог цвећа. Тола Дачић лаже по селу да ножем кољем псе Катићима и да их бацам у Мораву, јер њима

Па то су све и онај дорат, и зеленко на коме је јурио по ливадама, коњи... Умео је вешто да влада дизгинама. Неће о томе да мисли. О таквим сентименталним бесмислицама...

Гомиле непознатих луди, наследника, свађају се и Туку по његовим њивама и ливадама, и њих, велике и по неколико хектара, деле на дроњаве, мале комаде. Око њих ничу међе, врзине, и прокопавају се јарци.

Црњански, Милош - Сеобе 1

Никад питомији војници не прођоше туда. Сваки дан, уз то, замараху их вежбама по шумама и ливадама. Изгладнели, после наглих ручкова и пијанки, изубијаних ногу, уђоше у варош Грац, пожутели, сасушени, закрвављених

Ноћивајући у трави, која више није била мокра, мада је зором увек било дивне, пролетне магле над расцветаним ливадама, пук је сада пешачио без прекида, цео дан, ручајући на трговима у малим стрмим варошицама, а вечерао већ далеко, у

Иначе, сав у зноју, он се осећаше као избезумљен у том врућем дану, над кућама, ливадама, и трскама, у колима, која су се тешко пробијала, по травуљини, од стабла до стабла.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 1

А, сем тога, наша пешадија лежала је по околним њивама и ливадама. — Зашто су нас избацили оволико напред? — чисто завапи наредник Милутин, вођа попуњавајућег дела.

Петровић, Петар Његош - ЛУЧА МИКРОКОЗМА

План небесах премудрост је вјечна својом вјештом руком сочинила: свеколике небесне равнине покрите су цв'јетним ливадама, мај вјечито на њима царује; боја цв'јећа вјечна и прозрачна, у правилност сваки цвијет ника ка вјештијем ткањем

Бојић, Милутин - ПЕСМЕ

Авај, ја у свему, што нов живот кличе, О, али Салома никад, никад више. Ново лишће шушти, нов се поток миче, Ливадама новим нови ветар брише. Снови, прах и снови!''... У сну јој се чини Још љуби некога, грли га и сише.

Кнежевић, Миливоје В. - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ УМОТВОРИНА

јак и тврд; у ајвану и у уљанику напредак; раног жита и озимог бити ће на претек, али јарога и кукуруза поредно; у ливадама и у шјенокосима нећеш косу уносити него кошјерић и кућен зато што ће га љетна припека уништити; дувана и купуса бити