Употреба речи најважнија у књижевним делима


Домановић, Радоје - МРТВО МОРЕ

Ни једна земља, верујте, не троши на подизање привреде колико наша земља. — Тако и треба, — рекох — то је и најважнија основа за напредак сваке земље.

— Не само важна, господине мој, већ најважнија, разумете ли, најважнија! — узвикну одушевљено министар и погледа ме значајно, испитујући. — Сасвим тако! — рекох.

— Не само важна, господине мој, већ најважнија, разумете ли, најважнија! — узвикну одушевљено министар и погледа ме значајно, испитујући. — Сасвим тако! — рекох.

Не разумем какав је издатак од пет милиона за увођење штедње. — Е, видите, господине, штедња је неоспорно најважнија ствар, кад је већ реч о финансирању.

— То вам је онда најважнија партија у буџету — приметим. — Тако је, али је само било мучно доћи на тако срећну мисао, а остале су буџетске

Капор, Момо - НАЈБОЉЕ ГОДИНЕ И ДРУГЕ ПРИЧЕ

Многи јунаци веома личе на нас саме. Али, после читања, на врху језика ипак остане неизговорена најважнија од свих прича – наша сопствена!

старци их одводе кућама и госте по дан-два, док се мало не опораве; теше их и смирују, учећи их да аутомобил није најважнија ствар у животу, а онда се растају у пријатељству и обећавају да ће се редовно дописивати.

Петковић, Новица - СЛОВЕНСКЕ ПЧЕЛЕ У ГРАЧАНИЦИ

У два, мислимо, најважнија и у суштини програмска есеја „Хелиотерапија афазије“ и „Младићство народног генија“ Растко Петровић је исто тако

Чини нам се, најпре, да није тешко сложити се да је од једанаест Драинчевих песничких књига најважнија Бандит или песник, из 1928. године. Књига је насловљена по уводној и, добрим делом, програмској песми.

Нушић, Бранислав - ПОКОЈНИК

? СПАСОЈЕ: Мислим, мислим. Ви заборављате да у овој целој ствари ваш брак није најважнија појава. НОВАКОВИЋ: Не заборављам, само... СПАСОЈЕ: Е, кад не заборављате, а ви будите стрпљиви.

Пупин, Михајло - Са пашњака до научењака

Професор Мејо Смит успео је да нас увери да је политичка економија најважнија ствар на свету. Предавања професора Барџа о законодавству Сједињених држава била су таква да смо имали утисак као да

Ија сам једва дочекао да се атмосфера мало раскрави па сам искористио прилику и додао: ”Наша најважнија улога састоји се у мо на једно: што пре у Идвор.

Ија сам једва дочекао да се атмосфера мало раскрави па сам искористио прилику и додао: ”Наша најважнија улога састоји се у томе да вас, наше сиромашне рођаке, усрећимо и унапредимо калемећи вам америчке ставове и гледишта.

Скерлић, Јован - ИСТОРИЈА НОВЕ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

штампале су се српске књиге, међу осталима и најважнија дела Доситеја Обрадовића Животъ и приключенія (1783) и Басне (1788).

извор Рајићу била је кроника Ђорђа Бранковића, која га је не само упутила на историјске изворе и из које је узео најважнија документа, но из које је преносио читаве стране.

Из тога првога периода његова рада најважнија му је студија Француски моралисти (Београд, 1893), где је, пишући засебно о Монтењу, Паскалу, Ларошфукоу, Лабријеру и

Црњански, Милош - Сеобе 2

Тек да нешто и он каже, рече да је, према његовом искуству, у коња, најважнија: копита! Ако се копите у коња лако круне, ни остало на њему ништа не вреди!

Васић, Драгиша - ЦРВЕНЕ МАГЛЕ

Пре свега, он незна једну основну ствар: да је овај пут, којим он несигуран. А то је најважнија, животна ствар за њега. Несигуран је, јер је ту доле под мојим ногама.

Миланковић, Милутин - КРОЗ ЦАРСТВО НАУКА

„Сваке године излива се тај стари Нил из свог корита и плави сву своју околину. Те његове поплаве најважнија су природна појава египатске земље, жељно ишчекивана из године у годину, јер пре сваке такве поплаве изгледа она

Он донесе из своје куће то дело и поче наглас да чита његова најважнија места. Како је свет постепено постао кад су се усковитлани атоми окупили у мртва и жива тела у колу беспрекидног

Два најважнија навешћу овде дословце. Један од њих је свдочанство Плутархово. Он саопштава: „Немој, дражјаши, да нам обесиш о врат

Овде можемо побројати само најважнија од њих. Њутн је, чинећи спочетка Коперникову претпоставку да Сунце мирује и полазећи од Кеплерових закона, доказао

ударцем, већ корак по корак, и нисам се упуштао у којекакве метафизичке хипотезе, већ се држао стварних чињеница. Најважнија од тих законитости био је закон корелације, како сам га назвао“.

Данојлић, Милован - КАКО СПАВАЈУ ТРАМВАЈИ И ДРУГЕ ПЕСМЕ

може да се говори Без обзира на оно што се мисли у Штабу и у Комори, Постоји слобода овакова и слобода онакова, А најважнија је слобода од свих страхова.” Опет гракнуше официри: „Генерале, срамота! Ти своју причу много замути и замота!

Нушић, Бранислав - АУТОБИОГРАФИЈА

Школа и брак представљају два најважнија периода у животу човечјем, јер, вели се, ко добро сврши школу И сретно се ожени, тај је збринуо живот.

Лесковац, Младен - СТАРИЈА СРПСКА ПОЕЗИЈА

један од седам мушких и пет женских лица, на подобије римских богиња обучених, у салу уђу, стану до постамента и ту најважнија женска, као Минерва одевена, на престол седне, на високи постамент подигнута буде.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 1

— Друже, где ти је команда? — запита неко дебељка. — Најјача, најсилнија, најважнија команда, без које се не може. Месарска чета Дунавске дивизије — говорио је бришући зној. — Јака команда!

Замолио сам га да моју улогу изостави. — Па то је најважнија тачка, јер артиљерија даје озбиљност целом послу — рекао ми је он жучно.

Ивић, Павле (са групом аутора) - Кратка историја српске књижевности

У дотадашњој књижевности доминирао је екавски новоштокавски дијалекат североисточних крајева, у којима су се налазила најважнија културна, политичка и привредна средишта оновременог Српства: цела Војводина и највећи део дотад ослобођене Србије,

Игњатовић, Јаков - ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА

Тојест, он је већ и пре тога а и после живео, али година 1812-13 то је била у његовом животу најважнија година, јер је срећно прекужио „црне банке“ и „девалвацију”. Варош У. лепа је варошица, крај Дунава.

Петковић, Новица - Два српска романа (студије о Сеобама и Нечистој крви)

Има у њој нешто чудно - говорила је њена пријатељица. - Најважнија промена је у томе што је она са собом донела сенку Алексеја Вронског - казала је посланикова жена. - Па шта?

Станковић, Борисав - БОЖЈИ ЉУДИ

Та је задушница најважнија јер за њу веле: да се онда мртви, целе зиме до тада затворени горе, на небу, пуштају тада с неба те да онако жељни,