Употреба речи одузме у књижевним делима


Миљковић, Бранко - ПЕСМЕ

И пакао је љубав кад дозревање ока Ружу у слику претвори, дубока Расањаност да јој луди мирис кроти И одузме срце ведрини и лепоти, Јер ако крајности исто сунце доји Сувишно је срце где песма постоји.

Требјешанин, Жарко - ПРЕДСТАВА О ДЕТЕТУ У СРПСКОЈ КУЛТУРИ

иде било куда ноћу, могу њу и њен пород угрозити зли духови или може да „нагази“ на „сумувиле“, па да јој се од тога одузме рука, нога или да онеми, а дете које би касније родила било би на исти начин оштећено.

Глишић, Милован - ПРИПОВЕТКЕ

на таке поступке учитеља Грујице, молећи покорно да ову ствар извиди, букавца, као својину, на прилику, потписаног одузме, а тако исто и свештене утвари, које се, као што сам могао дознати, налазе сад у некој сарачани учитељевој, и у њима

Миланковић, Милутин - КРОЗ ЦАРСТВО НАУКА

„А да ли је то баш истина?“ „Да ли је истина? - Нека ми капља одузме језик ако вас лажем!“ „Имате ли таквих књига овде, код себе?

Ранковић, Светолик П. - ПРИПОВЕТКЕ

и мојих навика, — и ја морам постати роб другога лица, које ће, за тренутак уживања што ми пружи, имати право да ми одузме све, чиме сам се до сад осећао задовољан...

се крстио и седао у кола; и сиромашна бака, носећи у »чаршију« пар пилића, бојаше се да је не пресретне зликовац и одузме јој њену замуку. Пола Србије дршће од једног зликовца!...

Данојлић, Милован - НАИВНА ПЕСМА

а да притом не ишчезну, да се осете више као посебан укус, као оригинална осећајност, а да се тиме ништа не одузме од изворности и снаге уметничког дела.”12 На овој Калоовој тврдњи вреди се задржати.

Десница, Владан - Прољећа Ивана Галеба

робију или ма што преломно доживио или проживио — што му, велим, остаје и кад му се све друго порече, ускрати, одузме — доли тај голи и оглодани факат: ја сам преживио бродолом, ја сам одсједио своје!

Нешто чему, како се на свијет роди, „погубни запах вањског свијета” угаси пламичак живота, разори његову бит, одузме његову суштинску вриједност.

Говори лијено, с малом горчином; настоји да стварима одузме нешто од њихове животне пуноће, да све поспе пепелом скепсе. Напољу је тако досадно, тако незанимљиво!

Теодосије - ЖИТИЈА

Јер говораше — да ми како ова мала и привремена почаст ону велику и вечну не одузме? Или да ми не рече Авраам, или још тачније — Бог Авраамов: „Добра си твоја у животу твоме примио“.

Ненадовић, Матеја Прота - МЕМОАРИ

нахији раји Србима адет био носити, и мали̓ бритвица; и да фесове поодузима а црне капице подели, и да оружје одузме а бритвице да подаје, које је неколико пуни̓ кола спремио и натоварио био.

Петровић, Михаило Алас - РОМАН ЈЕГУЉЕ

кад сам видео рибу дугачку 3—4 стопе, по облику потпуно сличну јегуљи, а која ономе ко је дирне руком или штапом, одузме могућост покрета за време од четврт часа.

Ћосић, Добрица - КОРЕНИ

Знао је да Аћим неће да напише тестамент и одузме Вукашину право наслеђа, неће, злотвор, јер се распитује по Паланци и шаље Андру, учитеља, у Београд да види да ли је

Караџић, Вук Стефановић - СРПСКЕ НАРОДНЕ ПРИПОВЈЕТКЕ

Бог као Бог, вала њему, одузме му вид очињи, те ондар он весео. Купи од њекуда гусле и почне се учити појати, те добави вођу те с њиме по свијету

Чајкановић, Веселин - РЕЧНИК СРПСКИХ НАРОДНИХ ВЕРОВАЊА О БИЉКАМА

Вратич. У Лесковачкој Морави зове се »поврат« и употребљава се у врачању да се одузме млеко туђој стоци и да се врати својој (СЕЗ, 70, 1958, 382). Врба.

Сремац, Стеван - ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА

Па и мало сува језика свињећа из оџака не би Нићи шкодило. Знаш, кад ми се овај мој језик одузме и изда ме од пића, — нек ми се, велим, онај свињећи у торби нађе као цигурација!

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

како оно... и да ће он мени да одузме батерију. Испадох ти ја најгори човек!... Наравно, он је говорио с разлогом, био сам крив, признајем, те нисам ни

А хлеба читаве гомиле. Несвесно дохватимо хлеб, као да се бојимо да нам га неко не одузме, и халапљиво гутамо велике залогаје. Главу нам заноси мирис печена меса. Као сан...

Црњански, Милош - Сеобе 2

Хоће Темишвар да им одузме оружје, да их кињи кулуком, да их дацијама сломи, да би их одвратио од одласка, од селидбе.