Употреба речи побије у књижевним делима


Ненадовић, Матеја Прота - МЕМОАРИ

отур! и кажи ми кога имаш да пошљем у Адакале, а ја ћу послати на стрица Реџепова да и̓ побије”. — „Имам” рече Карађорђе ,,Миленка бимбашу”.

— И тако везир напише бурунтију Реџепову стрицу, да изда четири дахије, да и̓ Миленко бимбаша побије и главе донесе. Тако исто и Реџеп-ага своме стрицу пише: Ако не побије Фочића Мемеда, Мула-Јусуфа, Кучук-Алију и

Тако исто и Реџеп-ага своме стрицу пише: Ако не побије Фочића Мемеда, Мула-Јусуфа, Кучук-Алију и Аганлију, да ће он од Бећир-паше погинути.

је Гушанац назвао њи̓ невером, кад га остављају, и да је писао Карађорђу да ће они из Београда побећи, да и̓ дочека и побије. Та прилика може бити). Ово је било 1805., јануара 10., 12. ли, јербо смо ја и Протић јемачно били у Токају 6.

Недић, попаливши Петрц где Турци побегоше, удари на стражње и доста и̓ побије и пљачке и коња узме. Ја оставим момка, да ми, кад сване и разбере јесу ли Турци побегли, као што нам каза Гача и

Ђурић, Војислав - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ ПРИПОВЕДАКА

један чоек, много сиромах и пунан ђеце, тако да их никако хранити није могао, и више пута се канио да их једно јутро побије да не гледа јада ђе му од глади умиру, али му жена брањаше.

Глишић, Милован - ПРИПОВЕТКЕ

Волео је свадити се с човеком него попити чашу ракије. Често хоће и да се побије. Откако су га окметили — лепо човек побесне!...

Симовић, Љубомир - ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ

ВАСИЛИЈЕ: За какве јаде? ЈЕЛИСАВЕТА: Много ме питаш! СОФИЈА: У ствари, он је унапред рекао да ће да их побије! Само што ја на то нисам обратила пажњу! ВАСИЛИЈЕ (постаје заинтересован): Кад је рекао?

Стефановић Венцловић, Гаврил - ЦРНИ БИВО У СРЦУ

ЈУЛИЈАНОВА СМРТ Одметник христјанскога закона цар Јулијан, злом се био извадио на хришћане и кћаше да их исече и побије. Тим доби сама је света Богородица њих од те му смрти одбранила.

своје жене: А ако ли се која с туђином затече и ухвати се, не тек да је муж пусти него и на улици с камењем да се побије.« То, рекоше, тако у закону пише нам се учинити.

побивач, стаде на Арнонову брду супроћ Јерусалима, пружи на град свој мач да све широм људе у један мах по Јерусалиму побије. Виде Давид са својих полата ангела с мачем што хоће да учини.

Матавуљ, Симо - БАКОЊА ФРА БРНЕ

свијем својим врсницима, могао се попети на дрво као вјеверица, могао је узјахати гола коња, а имао је срца да се побије и с којим бркоњом.

Чајкановић, Веселин - РЕЧНИК СРПСКИХ НАРОДНИХ ВЕРОВАЊА О БИЉКАМА

бајалици, па их она једне на друге настави, закачи за кућна врата, па онда растегне, и докле дођу, на том месту побије у земљу г. колац, па се окрене западу и каже: »До коца дошла (болест), а колац не прешла!« (ЖСС, 309).

Олујић, Гроздана - ГЛАСАМ ЗА ЉУБАВ

Волео сам да памтим све у вези с тим хохштаплером који је успео да побије пола Европе и уврсти себе у свеце. Ово, можда, није било у вези с њим, али је личило на њега. — Гарда се предала!

Лесковац, Младен - СТАРИЈА СРПСКА ПОЕЗИЈА

стари’ Бодрост, храброст у нам’ жари, Вид је лепи, взор је драг Громом гласних кад пушака К’о што молном из облака Побије се многи враг.

Караџић, Вук Стефановић - СРПСКЕ НАРОДНЕ ПРИПОВЈЕТКЕ

је један чоек, много сиромах и пунан ђеце тако да их никако хранити није могао, и више пута се канио да их једно јутро побије да не гледа јада ђе му од глади умиру, али му жена брањаше. Једну ноћ дође му у сну једно дијете и рече му: „Чоече!

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

Али нико не узмиче, док се непријатељ не појави да нас побије. Ваљда смо зато овде и постављени. А тешко је, несхватљиво мучно.

Бугарско „Уре!“ и наше „Ура!“ измешаше се. Наша артиљерија прекиде паљбу да не побије и своје. Њихова такође. Умуче и пешачка паљба. Сударили су се прса у прса. Сад нож решава судбину једних и других.

Унезверено се окрећемо, очекујући сваког часа да се горе, на бедему, појави непријатељска пешадија, и све побије. Требало је нешто предузети.

Ћопић, Бранко - Башта сљезове боје

— Ехе, и треба му тако кад се беспослицама — бави какоће придошлица. — Паметан човјек побије се, украде јаре, па одгуди у бувари колико га спада, а политичар никад не зна своје порције.

Станковић, Борисав - НЕЧИСТА КРВ

Марко опет да излуди. Једнако брани, не да, а кад примети да је ко умакао, он слуге да побије. Софка, огрнута колијом, лежала је. Није могла више да двори, нуди. Од умора једва је очи држала отворене.

Кнежевић, Миливоје В. - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ УМОТВОРИНА

Тако му је суђено). ’РОМИ ДАБА По народном веровању бог је дао ев. Илији муњу и гром да побије све ђаволе. Св. Илија је све ђаволе побио, само му је побегао ’Роми Даба, који се био сакрио у циганском ћеманету.

Станковић, Борисав - БОЖЈИ ЉУДИ

XИ МЕНКО Увек у говору, и то оном брзом, доказивајући, као кад се човек побије или присуствује некој погибији па одлазећи од ње, престрашен, прича о томе, доказује...