Употреба речи побије у књижевним делима


Глишић, Милован - ПРИПОВЕТКЕ

Волео је свадити се с човеком него попити чашу ракије. Често хоће и да се побије. Откако су га окметили — лепо човек побесне!...

Симовић, Љубомир - ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ

ВАСИЛИЈЕ: За какве јаде? ЈЕЛИСАВЕТА: Много ме питаш! СОФИЈА: У ствари, он је унапред рекао да ће да их побије! Само што ја на то нисам обратила пажњу! ВАСИЛИЈЕ (постаје заинтересован): Кад је рекао?

Ненадовић, Матеја Прота - МЕМОАРИ

отур! и кажи ми кога имаш да пошљем у Адакале, а ја ћу послати на стрица Реџепова да и̓ побије”. — „Имам” рече Карађорђе ,,Миленка бимбашу”.

— И тако везир напише бурунтију Реџепову стрицу, да изда четири дахије, да и̓ Миленко бимбаша побије и главе донесе. Тако исто и Реџеп-ага своме стрицу пише: Ако не побије Фочића Мемеда, Мула-Јусуфа, Кучук-Алију и

Тако исто и Реџеп-ага своме стрицу пише: Ако не побије Фочића Мемеда, Мула-Јусуфа, Кучук-Алију и Аганлију, да ће он од Бећир-паше погинути.

је Гушанац назвао њи̓ невером, кад га остављају, и да је писао Карађорђу да ће они из Београда побећи, да и̓ дочека и побије. Та прилика може бити). Ово је било 1805., јануара 10., 12. ли, јербо смо ја и Протић јемачно били у Токају 6.

Недић, попаливши Петрц где Турци побегоше, удари на стражње и доста и̓ побије и пљачке и коња узме. Ја оставим момка, да ми, кад сване и разбере јесу ли Турци побегли, као што нам каза Гача и

Матавуљ, Симо - БАКОЊА ФРА БРНЕ

свијем својим врсницима, могао се попети на дрво као вјеверица, могао је узјахати гола коња, а имао је срца да се побије и с којим бркоњом.

Караџић, Вук Стефановић - СРПСКЕ НАРОДНЕ ПРИПОВЈЕТКЕ

је један чоек, много сиромах и пунан ђеце тако да их никако хранити није могао, и више пута се канио да их једно јутро побије да не гледа јада ђе му од глади умиру, али му жена брањаше. Једну ноћ дође му у сну једно дијете и рече му: „Чоече!

Чајкановић, Веселин - РЕЧНИК СРПСКИХ НАРОДНИХ ВЕРОВАЊА О БИЉКАМА

бајалици, па их она једне на друге настави, закачи за кућна врата, па онда растегне, и докле дођу, на том месту побије у земљу г. колац, па се окрене западу и каже: »До коца дошла (болест), а колац не прешла!« (ЖСС, 309).

Ђурић, Војислав - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ ПРИПОВЕДАКА

један чоек, много сиромах и пунан ђеце, тако да их никако хранити није могао, и више пута се канио да их једно јутро побије да не гледа јада ђе му од глади умиру, али му жена брањаше.

Стефановић Венцловић, Гаврил - ЦРНИ БИВО У СРЦУ

ЈУЛИЈАНОВА СМРТ Одметник христјанскога закона цар Јулијан, злом се био извадио на хришћане и кћаше да их исече и побије. Тим доби сама је света Богородица њих од те му смрти одбранила.

своје жене: А ако ли се која с туђином затече и ухвати се, не тек да је муж пусти него и на улици с камењем да се побије.« То, рекоше, тако у закону пише нам се учинити.

побивач, стаде на Арнонову брду супроћ Јерусалима, пружи на град свој мач да све широм људе у један мах по Јерусалиму побије. Виде Давид са својих полата ангела с мачем што хоће да учини.

Станковић, Борисав - НЕЧИСТА КРВ

Марко опет да излуди. Једнако брани, не да, а кад примети да је ко умакао, он слуге да побије. Софка, огрнута колијом, лежала је. Није могла више да двори, нуди. Од умора једва је очи држала отворене.

Олујић, Гроздана - ГЛАСАМ ЗА ЉУБАВ

Волео сам да памтим све у вези с тим хохштаплером који је успео да побије пола Европе и уврсти себе у свеце. Ово, можда, није било у вези с њим, али је личило на њега. — Гарда се предала!

Лесковац, Младен - СТАРИЈА СРПСКА ПОЕЗИЈА

стари’ Бодрост, храброст у нам’ жари, Вид је лепи, взор је драг Громом гласних кад пушака К’о што молном из облака Побије се многи враг.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

Али нико не узмиче, док се непријатељ не појави да нас побије. Ваљда смо зато овде и постављени. А тешко је, несхватљиво мучно.

Бугарско „Уре!“ и наше „Ура!“ измешаше се. Наша артиљерија прекиде паљбу да не побије и своје. Њихова такође. Умуче и пешачка паљба. Сударили су се прса у прса. Сад нож решава судбину једних и других.

Унезверено се окрећемо, очекујући сваког часа да се горе, на бедему, појави непријатељска пешадија, и све побије. Требало је нешто предузети.

Станковић, Борисав - БОЖЈИ ЉУДИ

XИ МЕНКО Увек у говору, и то оном брзом, доказивајући, као кад се човек побије или присуствује некој погибији па одлазећи од ње, престрашен, прича о томе, доказује...

Ћопић, Бранко - Башта сљезове боје

— Ехе, и треба му тако кад се беспослицама — бави какоће придошлица. — Паметан човјек побије се, украде јаре, па одгуди у бувари колико га спада, а политичар никад не зна своје порције.

Кнежевић, Миливоје В. - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ УМОТВОРИНА

Тако му је суђено). ’РОМИ ДАБА По народном веровању бог је дао ев. Илији муњу и гром да побије све ђаволе. Св. Илија је све ђаволе побио, само му је побегао ’Роми Даба, који се био сакрио у циганском ћеманету.