Употреба речи прекинут у књижевним делима


Домановић, Радоје - МРТВО МОРЕ

свечани изглед, на кућама истакнуте беле заставе са народним грбом у средини, све радње затворене, а сваки саобраћај прекинут. — Шта је ово? — упитам радознало једног господина на улици. — Свечаност. Зар нисте знали? — Нисам.

Сремац, Стеван - ЗОНА ЗАМФИРОВА

Тако леп почетак и напредак прекинут је, а узрок су томе, тако да се изразим, „месне околности“. Пан Франћишек, који је до доласка у Србију само пиво као

Цвијић, Јован - ПСИХИЧКЕ ОСОБИНЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА

Карактеристика је овога типа континуитет цивилизације, који није прекинут од најезде варвара, у почетку средњег века, па до наших дана.

Петровић, Михаило Алас - РОМАН ЈЕГУЉЕ

Међутим, сав је тај рад морао бити прекинут за време светског рата, али је настављен одмах чим је рат био свршен. Године 1920.

Јакшић, Ђура - ПРОЗА

Учитељ погледа и, климнувши главом, тврђаше да јесте. — Али је прекинут... И други крај му није за онај онамо дирек привезан... — Пази, учитељу!...

Веселиновић, Јанко - ХАЈДУК СТАНКО

из корена, запрепастили су се, јер је струк био дугачак осамнаест мушких педаља, и опет није с кореном извучен него прекинут. Сељаци из Равња, Засавице, Раденковића и других околних села не зову Засавицу реком него језером. И имају право.

Скерлић, Јован - ИСТОРИЈА НОВЕ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

1848. прекинут је жив рад у томе правцу, и педесетих година јављају се овде-онде, по Угарској и Србији, дилетантске и путничке позориш

Црњански, Милош - Сеобе 2

Наочиглед свију, Павле тада помилова Варвару: „В љубве си се ти са нама везала и са нама пошла, а љубву не может прекинут, ни цела росијска армада. Него само смерт наша!

Ракич га је посматрао, тако зачуђено, да су то сви приметили. Фараон је био прекинут. Сви су били подигли, са карата, главу.

Петровић, Растко - ЉУДИ ГОВОРЕ

— Како не! Обрадоваће се. — Кад хоћете можемо вас одвести. — Шта то кажете? — упита старац, збуњено што је прекинут. — Господин хоће да види Пипа, тата. — Пипа? Е па хајдемо одмах — сигурно да још није легао.

Миланковић, Милутин - КРОЗ ЦАРСТВО НАУКА

она могла схватити као изражај дејства целокупног система атома од којих је наше тело саграђено; а да тај изражај бива прекинут наступом смрти“. „И о томе сам већ размишљао, али не нађох решења која би ме задовољила.

Нушић, Бранислав - АУТОБИОГРАФИЈА

На тај начин ставио сам ја своје питање на дневни ред пред суђаје, те је у оној другој соби, где се вечерало, прекинут сваки даљи разговор о удаји једне моје сестре од тетке који је дотле вођен.

Десница, Владан - Прољећа Ивана Галеба

Јама није била одвише дубока, али је дијете у паду ударило главом о камен и остало на мјесту мртво. Прекинут је излет, и поворка дјеце, шапутава, журајива, под пратњом једног учитеља вратила се о подне у мјесто, док је други

Станковић, Борисав - ЈОВЧА

Пауза. Кроз фијук ветрова чује се крик Зулфин: Аман газ...!, загушен шаком. Рзање коња, топот све даљи. Урлик пса, прекинут такође. Вијук ветрова појачан... СТОЈНА (извирује на вратима лево, бојажљиво се крстећи, мотри на Јовчу).