Употреба речи пркоси у књижевним делима


Миљковић, Бранко - ПЕСМЕ

јасноће У сусрет јетком воћу И подсмешљивој роси Док будеш певао ко ће Твоје бреме да носи Путуј певај пркоси Само те песма хоће И ноћ се тобом поноси Али док певаш ко ће Твоје бреме да носи ВЕСЕЛА ПЕСМА Не веровати и даље оста

Васић, Драгиша - ЦРВЕНЕ МАГЛЕ

Да ли је све доцкан? Јел' све умрло, што може да одоли патњи, да пркоси, времену, свему? Јел' све умрло? Мислим, мислим, мислим: није. Ево пуно, безброј дивних жена око мене.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 1

Била је то измешана гомила сурих и плавих блуза, пред којом смо били сада немоћни. А тада, као да нам пркоси, непријатељски митраљез осу паљбу на отворену батерију. Разнели би га...

Костић, Лаза - ПЕСМЕ

чим нарасте — опет онај смеј, ниједна реч, већ смеј и опет смеј — да пукне силан од љутине Зеј де њему смејом пркоси јунак, а он још на то свој да даје зрак!

Веселиновић, Јанко - ХАЈДУК СТАНКО

Па, после, онај Алекса! Богами, ако му ти не судиш, ја ћу му судити!... Дати знаш како ми пркоси само!... Онај мој из коже да изиђе, ал̓ ја га тишкам... — Чујем да му је онај пас опет скоро долазио...

Петковић, Новица - Два српска романа (студије о Сеобама и Нечистој крви)

У ИВ глави те су забране, тако рећи, драматизоване: Софка пркоси свету и збуњује пролазнике само зато што, док на капији стоји, слободно држи тело, без хотимичнога и уобичајеног

Стефановић Венцловић, Гаврил - ЦРНИ БИВО У СРЦУ

многа мућња и смућња, гарез, вада, преречивање, туга, брига, слављење, тафра, дика, цифрасто ношење, у нос духање, пркоси, немирост, жеља светска и беда туштена свега те опколила.

Сремац, Стеван - ЗОНА ЗАМФИРОВА

ногама, него да их дражи и буди у њима нову освајачку глад само оно што је још непобеђено и неосвојено, што охола чела пркоси, — тако и за лепу Зону није имало дражи оно што је већ победила и залудила, него је интересовало и дражило оно што

Јакшић, Милета - ХРИСТОС НА ПУТУ

Он беше моћан и силан, па се најпосле толико осилио и понео да је почео и самом Богу да пркоси како је он, по сили својој, раван Њему, Богу Свемогућем. Људи, поданици његови, много су се бојали свога цара.

Ненадић, Добрило - ДОРОТЕЈ

сигурне смрти овог истог старог човека који је, ево, само недељу дана после оздрављења изашао лично на Кулу као да пркоси. Зар се није говорило да је на самрти? Зар неко ко је на самрти може да се попне, на оваквој жези, у Лаушеву кулу?

огрешења о дужности понаша као недужни деран, па уместо да покајнички испашта грехе сада, наочиглед свих нас, као да пркоси и тера свој инат, претвара тамницу у пријатно место где се лепо и лагодно проводи.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

родитељске куће, јурнула би, памтим, она окрепљујућа музика ствари, пуна неке снажне животне енергије која подиже, пркоси, опија.

Кнежевић, Миливоје В. - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ УМОТВОРИНА

А кад човек стане да греши, анђео се сневесели и плаче, ђаво пак све подиграва од радости и пркоси анђелу говорећи: „Е, мој је, мој је!

Јовановић, Јован Змај - ДРУГА ПЕВАНИЈА

Ја хартији, лептир свећи. Знам, не пркоси, — Ал’ свој тако кратак живот У гроб уноси. И тако сам с њим ратовô Читав један сат, Док и свећа не догори, И

Ћипико, Иво - Приповетке

На највишој равници устави се и сједе под стари, посрнуо морски бор што одавна пркоси времену и чије гране, свинуте од удара вјетра, окупљају се од стране затишја.