Употреба речи радници у књижевним делима


Црњански, Милош - Лирика Итаке

“). Враницани се љутио што сам толико одушевљен балканским ратовима, али одушевљени су били, са мном, и радници, и носачи, и рибари у пристаништу и дуж Приморја.

Као и Растко Петровић, Дероко, Дединац, и ја сам остао веран мору. Не само у слабим стиховима и на језику. Када су радници, из канцеларије шефа полиције на Сушаку, Ујчића, преносили бомбе, у недрима својим, у Истру, и ја сам био тамо.

Монархија је била скрхана, цар у изгнанству, Општину су држали радници. Мислили су, на пролеће ће наставити. То нису били први револуционари који су се преварили; ни последњи.

Петковић, Новица - СЛОВЕНСКЕ ПЧЕЛЕ У ГРАЧАНИЦИ

Зато су за несигурно време у коме већ живимо потребни тихи и стрпљиви радници. Чак ни наша њива неће бити наша ако је не будемо обрађивали, а да не говорим о оној коју су нам колико јуче одузели.

Сремац, Стеван - ЗОНА ЗАМФИРОВА

а нису имали времена због неких непријатних вести које стигоше преко новина из Енглеске, јер тамо се побунили фабрички радници у Брадфорду против капиталиста И пошто не знају какав ће положај према свему томе заузети енглеска влада и парламенат

Африка

Изглед са високог прозора био је величанствен. Црнци, радници, свршивши свој посао, враћали су се певајући у своја села.

Мора да је све време био у фромажеу дворишта, Јер јутрос кад су црни радници доручковали кус–кус под фромажеом, он је изненада сишао међ њих да види шта једу.

Ноћу на путу за табарен откривам неколико сасвим малих дућанчића у којима играју црнци: црни дакарски радници, затим црни војници и најзад црни морнари целога света.

Цвијић, Јован - ПСИХИЧКЕ ОСОБИНЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА

Многи су још и сад „салепџије“, „шећерџије“ и обични зидарски радници; други су већ одмакли и постали бакали и механџије.

Мијаци се баве свим пословима: они су дућанџије, механџије, предузимачи и халваџије; раде као надничари, као фабрички радници и у америчким рудницима.

И поред вековног читлучког облика привреде остали су радни и вредни. Бугари су неуморни радници, али су неотесани и прости до крајњих граница.

Пупин, Михајло - Са пашњака до научењака

Један исељеник се хвалио својим дугогодишњим искуством у столарском раду и уверавао је слушаоце да се такви радници много траже у Америци; други је опет причао дуге приче о својој механичарској вештини; трећи је причао читава чуда о

начина живота међу америчким фармерима и схватио зашто су фармери на броду за делавер изгледали тако непокретни. Радници на фарми били су сви млади, а знатно старији од мене.

То ме је мало помирило са судбином на америчком салашу. Радници су јели много, а говорили мало и кад су завршили са јелом напустили су трпезарију без икакве церемоније.

Мазга није уједала, није тукла ногама као што то раде друге, али се страшно отимала кад бих је зауздавао. Други радници нису ми могли било шта саветовати, а рекло би се да су уживали у мојој неспретности.

Пословођа и надзорник су открили мој изум и нису имали ништа против таквог мог поступка, па тако остали радници нису могли више уживати у мојим мукама при упрезању мазги.

На последњем спрату Творница је имала и неколико соба. У њима су неки радници, који су били у њој запослени, и спавали.

два су разлога зашто сам ту и даље остао. Прво, што су сви радници сваке вечери одлазили у позориште или на игранке, па је тако цео спрат припадао мени.

Одговорио сам потврдно а онаје наставила: ”Био си још врло мали, али се сигурно сећаш сјајне звезде од метала коју су радници поставили на врх крова када су завршили своје радове. Сва деца у Идвору су сматрала да је то права звезда са неба.

Ранковић, Светолик П. - ПРИПОВЕТКЕ

Сунце се смирило. Обран последњи ред кукуруза и натоварен на кола. Скупљају се радници под брест. Сретен ми води ситог »Султана«, пребацује преко њега гуњац и колани га тканицама.

— Добро ви вече, радници! — Бог ти помог'о! — Срећан рад! — Да Бог да, ти жив и здрав! — Како сте, сви тако редом, и не видим сваког у

А радници се понамештали око рпе, поседали поребарце, све један пред другог, па левом руком маше се сува корена, шчепају га за ри

Тргох се, неко ме зове по имену и вуче за руку. Павле зове на вечеру. Приђох соври, а тамо се радници већ умивају. Умисмо се и поседасмо.

Али, кад се посејало, мора се и жњети, а већ у будуће добро ће отворати очи с ким има посла. Кад изгреја сунце, радници стигоше на њиву. Чича Пера остави ствари под једну крушчицу, исправи се и скиде капу, па узе опет да се моли Богу.

Милићевић, Вук - Беспуће

кућа, обиљежених муком и потребом, из којих дише биједа и сиротиња; заталаса се понекад у њима нешто мучно што дави; радници у туђини јављају да нема посла: рад стао, глад притисла; запомажу да им се од куће штогод пошаље, док гладна кућа

И послије подне, кад су низ брдо силазиле гомиле жена, кад радници узеше поново од сунца угријане алате, кад се инжињер лијено и неспретно кривудајући узвера к њима, кад у поље поново

и узбурка се, кад се на неколико дугачких и тидесних кола, покривених асурама, с пијаним кочијашима, вратише неки радници из туђине и уз пјесму полетише кроз село, збијени и стијешњени да су им ноге висиле из кола; а главе им се помаљале, с

Скерлић, Јован - ИСТОРИЈА НОВЕ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Књижевне појаве и књижевни радници могу се груписати по главним књижевним правцима и главним идејама којих су се држали.

Из редова тих »Паризлија« изићи ће први научни радници и школовани државници српски. »Откако су се државни питомци стали враћати с наука, утицај аустријских Срба у нашем

И образовани људи и књижевни радници јављају се у све већем броју. Поезија, из почетка псевдокласична, под немачким утицајем прелази у »објективну лирику«,

истом реду писаца у коме су Димитрије Давидовић, Теодор Павловић, Данило Медаковић, писцима који су више културни радници но прави књижевници. Вредан и врло родољубив човек, Магарашевић се бавио разним пословима.

Тек када главни књижевни радници доврше своје развијање и даду своја дефинитивна дела, када се могадне гледати на данашњу књижевну производњу из

Чудном случајношћу у првим годинама XX века умиру многи српски књижевни радници: 1901. Јован Илић, 1902. Љубомир Недић, 1904. Змај Јован Јовановић, 1905. Божидар Кнежевић и Јанко Веселиновић, 1906.

Ранковић, Светолик П. - ГОРСКИ ЦАР

Тако дође до изворца, који је ископан у самом кориту речном, те са њега сви радници из потеса носе воду. Одатле му падоше у очи неколико раденика у једној страни, и он познаде да је то њива Марка

Секулић, Исидора - Кроника паланачког гробља

неку од својих њива, веже џепницу на врх кишобрана, устане у колима и размахне неколико пута тим барјачетом, да би радници то видели и знали да је она ту и да може наићи... Али све је то њој добро стајало...

Капор, Момо - БЕЛЕШКЕ ЈЕДНЕ АНЕ

На свечано окићене улице слила се одушевљена река Београђана... Али, било их је и који су морали да раде! То су радници београдске топлане ...

Ћипико, Иво - Приповетке

Камен заструга, машина, превијена, зацвили и стаде. Радници одахнуше; одбацују руком топал зној што им се лепи око косе и капље им низ чело. Доба је да се одморе.

Али нигде је не зауставише, чак се неки на њу окосише, веле јој: — Што ће нам радници пред Божић! А зимњи је дан кратак, треба да пожури. У брзини што ће да уради, шврљајући, поврати се мору.

У подне радници су отпуштени с посла да се заложе. Браћа су купила за објед, као и обично, хлеба; њима је доста њиме се заложити до

А пред њима стоји раскомадани хлеб; сунце их гризе и море мирује; око њих се све упокојило. Радници, пошто се заложише, растркаше се да се вина напију, да боље одоле послу.

Забринути и у стрепњи што ће се догодити, оставише рад. Радници гледају за њима, а они између њих иду и већ ништа не разумевају ћуте и не могу никако да се снађу.

Окупише се око њега радници. Шкропе га хладном водом, и то поможе: маче се, отвори очи и дође к себи. Најпре гледа уоколо као у чуду, — не зна шта

Док би плаховито (пљуштало, заклонили би се под стреху високих кућа, удно трга, у заветрину, где радници и скитачи налазе заклоништа за ружних времена. — Налази ли киша, налази! — рече Илија. И настави.

Панић-Суреп, Милорад - СРПСКЕ НАРОДНЕ ПРИПОВЕТКЕ АНТОЛОГИЈА

мали а често и одлучујући допринос оцени и поштовању народне поезије уопште а српске посебно, дали су такви културни радници и уметници као што су: Клопшток, Гете, Ј.

Рајмер, у Берлину 1854. Па ипак је широка популарност изостала. И разумљиво. Научни радници у мотивима српских народних приповедака овога избора нису нашли особиту оригиналност; многи су им мотиви већ били

Петровић, Растко - АФРИКА

Изглед са високог прозора био је величанствен. Црнци, радници, свршивши свој посао, враћали су се певајући у своја села.

Мора да је све време био у фромажеу дворишта, Јер јутрос кад су црни радници доручковали кус–кус под фромажеом, он је изненада сишао међ њих да види шта једу.

Ноћу на путу за табарен откривам неколико сасвим малих дућанчића у којима играју црнци: црни дакарски радници, затим црни војници и најзад црни морнари целога света.

Петровић, Растко - ПЕСМЕ

“ ЈЕДРИЛА Топографски радници, соколи моји, соколи, Док географске карте тискате Мислите на земље удаљене. Зелене и плаве боје гора и стена са

Масни. Пуни смо истих опојних мириса и болова, О хој, топографски радници, - браћо моја, Још смо јаки, још смо млади, држава је за нас боја.

Топографски радници врло љубљени, врло блиски, Да сте богати не бисте карте градили, Одлазили бисте у даљине, простора гладни; Ни да сам

Прадедови наши Словени, крволочни ал' путници, Браћо моја топографски радници. Чуновима да поверимо своја срца уморни А већ би нас зора соколила да орни Продужимо опет преко планина.

То доле играју радници и певају витлови у реци, И певају у трбусима жена месеци: Будућих јунака за цео свет, о хлебу од један до девет: И ја

Миланковић, Милутин - КРОЗ ЦАРСТВО НАУКА

Та црква сасвим је нова, једва довршена; радници раде још на њеном крову. Загледах се у њу, па рекох своме пратиоцу: „Изгледа да се овде у Бечу зидају само цркве и

Чајкановић, Веселин - РЕЧНИК СРПСКИХ НАРОДНИХ ВЕРОВАЊА О БИЉКАМА

Овај струк краде домаћин или његов син, а никад жена или кћи. Кад радници сврше копање у њиви, долазе овом струку и над њим укрсте мотике, како би се и корење у њиви укрстило на све стране.

Олујић, Гроздана - ГЛАСАМ ЗА ЉУБАВ

Опет чух хор жаба. Онда другим колосеком прође дресина. То су се радници враћали из шећеране и певали. Један од њих рече: - Гле, професоров син! - и добаци ми цигарету.

Црњански, Милош - Сеобе 1

Обилазећи села, прођоше крај огромних пећи и ливница гвожђа, из којих су истрчавали радници да их виде, одевени у коже, гарави и опаљени, црни као врагови.

Станковић, Борисав - БОЖЈИ ЉУДИ

Колико пута би га нашли, а обично уза зид, у ћошак испред какве ћеране1. А то обично за време ручка кад сви радници изиђу да једу. Остали радници, онако у гаћама, прљави, посути труњем и влакнама од конопља, ручавају заједно.

А то обично за време ручка кад сви радници изиђу да једу. Остали радници, онако у гаћама, прљави, посути труњем и влакнама од конопља, ручавају заједно. Како ко има: јела, пића; а он не.