Употреба речи рукавом у књижевним делима


Ћипико, Иво - Пауци

Е, да! Поп Вране нареди Маши да му пода чашу вина. Чобанче испи и, отрвши уста рукавом од кошуље, прихвати камен из калуђерових руку.

Глишић, Милован - ПРИПОВЕТКЕ

Разговор се одмах прекиде. Учитељ приђе к њима да се упита. Механџија притрча услужно те смахну рукавом прашину с једног стола украју, наређа три столице, метну запаљену лојану свећу у свећњак од тенећке, с репићем и

Баш оре као маторац! Каже мени Душанка... А ја мислим — шали се, враг један! И опет јој сузе ударише. Она их брише рукавом и смеје се. Огњан се чисто збунио. Неки пламен ударио му у лице. Заусти да рекне нешто, па баш не уме.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 1

— Их! — вели поднаредник Траило и пљуцну. — И остависте чорбу? — А, јок! Сум просуо! — вели Јанкуљ, бришући лице рукавом. — Тако, тако, нека и они из позадине осете шта је то глад.

Или опомена живима. Свештеник се врати и отпева последње: — Вјечнаја памјат... Многи су од наших рукавом брисали сузе. Онда мештани с друге стране приђоше и однеше мртве на кола. Трпали су их једне изнад других.

Са нама маршују и пешаци, доброћудни и послушни. Онако натоварени, гегају, грешници, погнуте главе, бришући рукавом знојаво лице. А колико вечерас још... Овај нам је друм познат. Прошлога пута на оној раскрсници имали смо застанак.

Нушић, Бранислав - ГОСПОЂА МИНИСТАРКА

) Ама, шта се ваздан мајете, дајте тај цилиндер! XВ ЖИВКА, ДАРА, ЧЕДА, АНКА, МОМАК ЖИВКА (носи цилиндер и глади га рукавом од блузе.) ДАРА и РАКА (долазе за њом). ЖИВКА: Кад га, несрећник, метнуо под миндерлук и напунио га орасима!

Данојлић, Милован - КАКО СПАВАЈУ ТРАМВАЈИ И ДРУГЕ ПЕСМЕ

Предвече, од хладноће и буљења ни у шта Подивљаш и, ево, нос бришеш мокрим рукавом. Донеси Микеланђеловог Мојсија, нико се на њ Обазрети неће. (Шта он ту тражи, ког врага?

Краков, Станислав - КРИЛА

Никола учини презрив покрет уснама. Рашчупани бркови му се покретоше. Немарно се наже, подиже шлем, и обриса прашину рукавом. Читаво испарење зноја и умора диже се изнад ових кратко ошишаних глава усијаних челиком и сунцем.

Веселиновић, Јанко - ХАЈДУК СТАНКО

Оне су лиле потоком. Од њих једва је назирала његову белу кошуљу како замиче у луг... И широким рукавом својим брисаше очи... Срце је повуче за њим.

Капор, Момо - НАЈБОЉЕ ГОДИНЕ И ДРУГЕ ПРИЧЕ

Шта бих ја са вашим брисачима? Кад сечем црни лук за салату или кад ми се плаче, ја очи бришем дланом и рукавом... Растанемо се тако, а између нас — бели свет. И још нешто у грлу. — Зашто не пошаљеш неке приче?

Ћосић, Добрица - КОРЕНИ

Санке су празне. Са њих сиђе само Мијат. Аћим рукавом пређе преко очију. Моја несрећа је почела кад сам га први пут одвезао у Паланку, у школу. Сад то видим.

Кад год седнете за софру, хоћу да се прекрстите за покој његове душе.“ Рукавом је отирала сузе једа и љутње. Увек је тако прекоревала децу и снахе, до смрти.

Ранковић, Светолик П. - СЕОСКА УЧИТЕЉИЦА

Стојан утрча у собу, и она оде за њим. Чичи задрхташе вилице и пођоше му сузе на очи... Он се убриса широким рукавом од кошуље, па брзо дохвати воштаницу, прекрсти се побожно, упали је и стави на Гојкове груди...

Симовић, Љубомир - ХАСАНАГИНИЦА

Па кубуре унакрст, па ножеви унакрст! Човек делија, нема шта! Просто немам речи! Па му све сјакти, рукавом очи да заклањаш! МУСА: Шта ћеш, дотерао се човек, необичан зет му долази!

Станковић, Борисав - НЕЧИСТА КРВ

— И од радости поче рукавом од кошуље, сељачки, сасвим заборављајући се, да брише сузе. И по томе „ви“ а не „ти кћери, чедо“ Софка виде колико се

Лазаревић, Лаза К. - ПРИПОВЕТКЕ

— Брже! — каже мајци а одлаже ногама и рукавом брише зној. Мати му пружи. — Дај све! — рече он. — Последњих десет дуката! — рече она.

— И овај мали! Ти, ти војниче! А шта ти ја којешта нисам мислио! Боже, боже! Он обриса лице рукавом, и држећи дете настави: — Знао сам, зацело сам знао да ћеш доћи. Тако сам баш у длаку рачунао. А нана?

Ђеда трже руку: — Одлази, немој ми поганити рýкê! Зар си ти мушко? Арсен окрете главу зиду и заклони очи рукавом од гуња — Ради, вала, од мене и од ње шта хоћеш! Мене убиј, а њу отерај! Да ти је богом просто!

— А шта балите, ви жене, и цвијелите дијете? Ви ништа друго и не знате! — рече Аксентије Смиљанић, и обриса рукавом сузу. Мићо изнесе Марин ковчег и тури га у сијено под предње сједиште. Поп пољуби Мару: — Пођи с богом, Маро!

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

— Онда приђе детету: — Како се зовеш, мали? Дете је ћутало и држало мајку за хаљину. Један од војника обриса рукавом очи, па ће рећи: — Звали су га Мића. — Хајде, понесите га! — нареди командант. Војници подигоше дете.

Кад наиђох, овај као да се правда: — Нисам, богами, хтео да му узмем. Само се нашалио... Мића дугачким рукавом брише очи и још јеца. Око уста му се нахватале мрве хлеба.

Олујић, Гроздана - СЕДЕФНА РУЖА И ДРУГЕ БАЈКЕ

Сажали се Варалица над гордом птицом, извуче је из процепа, рукавом своје кошуље преви јој крило, и крене, храбрећи самога себе: »Једном се живи! Једном умире!

Црњански, Милош - Сеобе 2

Коњушар Хуркин, који је сад ишао пред коњима, убриса зној са чела, рукавом, и довикну му да су, најзад, стигли. Исакович му се осмехну, задовољно, јер на људе Хуркине није имао, на целом том

Кобила се узјогуни, кад јој је коњушар пришао, а коњушар јој запрети кнутом. Ваљда уплашена црвеним рукавом, пред очима, животиња се, изненада, пропе, тако, да се Петар накривио.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

Пошто је повечерао, избрисао уста рукавом, пажљиво увезао завежљај са остатком јела и попушио цигарету, после које смо сви кашљали, човек наслони главу на

А тада, изрече ли Илија ову реч не изрече ли, ускомеша се цео народ. Једна сељачина потеже добро из флаше, обриса рукавом ракијава уста, па се развика: — Браћо, јесмо ли за народ? — Живео! — чуше се узвици. — И ја сам, браћо — рече сељак.

Јовановић, Јован Змај - ДРУГА ПЕВАНИЈА

) Дигох руку да загрлим Младог надника, Што из душе тако красну Слику наслика. Дигох руку па рукавом Збрисах посô цео. „Опрости ми, млади брате, Веруј, нисам хтео.