Употреба речи узимам у књижевним делима


Ненадовић, Матеја Прота - МЕМОАРИ

Зар ви не знате то, када је мени честити цар београдски масип дао, није ми никакве хазне друге дао, но да од вас узимам, а вас од свакога зулума браним?

Ја му опет кажем: „Ако си од јаничара, не иди са мном, јер ће Срби убити и мене и тебе”. Онда мајор рече: „Ја узимам Дел-Амета на моју чест; он је прави од цареве стране и од јаничара је побегао”.

Домановић, Радоје - МРТВО МОРЕ

Узимам слободу, господине министре, да вас запитам о тим ваљаним привредним законима! — рекох. — То су закони, управо рећи, к

Црњански, Милош - Лирика Итаке

Тамо ми кажу да се спремим, хитно. Идем у Беч, на тромесечно одсуство, ради полагања испита, на Универзитету. Ја узимам став мирно, и мислим да сам полудео. Међутим, све је у најлепшем реду.

Прем мојом кућом, видим да стоји права, кошчата, једна стара жена. Која чека. То је моја мати. Кад је узимам за руку, осећам како јој рука дрхти и како се сва стреса.

Поповић, Јован Стерија - ПОКОНДИРЕНА ТИКВА

Друштво вам је особито при ручку нужно. Оно се разговара, оно се шали, а највише прави апетит. ФЕМА: Данас узимам чест ајнодловати вас на ручак. САРА: Благодарим, благодарим!

Ђурић, Војислав - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ ПРИПОВЕДАКА

— Ја данас немам ни паре, но иђах у пазар да купим чељад̓ма мало брашна, па кад узимам, платићу — може причекат, није божија смрт!

Миланковић, Милутин - КРОЗ ВАСИОНУ И ВЕКОВЕ

Овако је узимам кадгод у руке у часовима одмора, и читам као путну лектиру при мојим лутањима у магли прошлости и у етеру васионе.

Африка

Не узимам ниједног од наших слугу, који су до малочас прали рубље и који сад треба да се забаве негде у селу. Идем само са једним

Дивне девојке и младићи са алкама на носу. Узимам за руке један пар и одводим мало даље у жбуње ради сликања. Заплашено нама, неколико крокодила, сасвим бедних и

Обрадовић, Доситеј - ЖИВОТ И ПРИКЉУЧЕНИЈА

Обнадежди ме поп Антим да не токмо коју годину, него и сав живот могу у Бечу провести ако узимам вољу и усердије лекције јелински предавати.

Нушић, Бранислав - ПОКОЈНИК

Знате ли ви да сам ја угледан и уважен члан друштва; да сам ја... ПАВЛЕ (прекида га): Пардон, ја не мислим да вам узимам углед, већ само имање; углед вам остављам.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

„Још неколико секунда па ћу га загрлити.“ Враћам се и узимам ствари са узбуђењем које обузима човека кад је уверен да га на станици чекају.

На челу вијугају дебеле, набрекле жиле, лице модро сјајно, око упалих очију жуто. Ја му прилазим, узимам опуштену руку, гледам га право у очи. „Татице“, кажем, „добри татице, како ти је? Је ли, како ти је?

Цврчи попац. Тишина. Радосна, блажена лица син мој гледа слике и сриче слова свога буквара. Ја га прекидам, зовем и узимам на крило. „Што не спаваш? Је ли што не спаваш?“ питам га. „Чекам те, баба ми казала“...

Ја се не мислим враћати на своје дечаштво, нити ћу се спомињати свога младићства; ја узимам себе као готова, као цела човека.

“ Ја узимам, дакле, себе као готова, цела човека. Ја се, на пример, женим. Ја пролазим улицом са својом женом. Ја сам најкоректниј

Убиј се, као стока, не треба ни да живиш.“ И као узимам револвер, прислањам га на слепо око, преживљујем последње ужасне секунде, и ... цак.

‘ Нисам вам, заиста, никако писао, а сад овом приликом задовољно узимам перо и јесам винансијски наредник из Чеврнтије, ваш Милић Сандучаревић, па ти се много надам и у недељу чекаћу те.

Петровић, Михаило Алас - РОМАН ЈЕГУЉЕ

Гњурци су на дну мора обављали посао како им је казано, а ја сам се у кугли спремао да узимам филмске снимке. Али одједном се десило нешто чему се нисам надао.

Глишић, Милован - ПРИПОВЕТКЕ

шта ти она зна? Права марва! — Само, Ђуко, паметно!... Нећу ником да си словца проглавио. Ја нећу да ми се рекне да узимам мит... Видиш и сам, ако им узмеш јабуку из руке, дигну на те вику, као на белу врану...

— вели кмет. — Та није то требало... Баш није требало — вајка се токорсе капетан. — Ја ни од кога не узимам ништа... Него већ... — Понеси, понеси деци, господине! — гракнуше остали. — Деца су, нека им засладе каву...

Тодоровић, Пера - ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ДОБРОВОЉЦА

Податке за све ово узимам из извештаја што су последњих дана стигли у главни штаб. Познато је да после заузећа Књажевца Турци Нису предузимали

Ранковић, Светолик П. - СЕОСКА УЧИТЕЉИЦА

Он изиђе брзо, јер познаде председника. — Пусти тога човека, нек иде кући. Нећу да га узимам на своју душу, викну кмет љутито. — Добро... него знаш... да се ћата што не љути? промуца пандур бојажљиво.

Секулић, Исидора - Кроника паланачког гробља

— Узима реч директор, смеши се: — Разнесосте Каленића, господо! Ја, као директор, узимам слободу да овде прочитам мали одломак из приче, јер се и ја поносим тим младићем. Ви разумете; без деце сам.

Ја верујем у последње. А кад кажем покрет, узимам реч и појам у смислу Аристотелова места, то јест, да покрет није само промена места, него свака промена у количини и

Да ли ја то отимам од смрти нешто?... Само узимам још нешто од живота: сан један, леп сан о гробљу и о онима који су мртви... Мртви?

Капор, Момо - БЕЛЕШКЕ ЈЕДНЕ АНЕ

Онда узимам огледалце, пред којим се често бријао мој матори, и почнем да се посматрам: — Кретену један кажем сама себи — данас

— У реду, узимам онда акт! — рече путујућа експозитура Народне банке и мазну слику. Тип уопште није био мутав, да знате.

Ако већ хоћете да знате, кад купујем неку књигу, морам најпре да је опипам. Оњушим. Прелистам... Узимам је тек пошто утврдим да јој странице не личе на пренапрегнути бетон.

Нушић, Бранислав - ГОСПОЂА МИНИСТАРКА

ДАРА: Зар ти, бога ти, узимаш ту ствар тако озбиљно? ЧЕДА: Па како да је не узимам озбиљно кад ће тај Никарагуа доћи сутра да те гледа?

Матавуљ, Симо - УСКОК ЈАНКО

Да, е,... — моја Јошице — поче ти она — имала бих нешто на само с тобом да прозборим! — дођи други пут, кад узимам кад; ја мним није ништа зло, а није ни хитно. — Зло није, фала да је Богу, али јест хитно.

Сремац, Стеван - ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА

Биће кожурице у купусу, а добићеш и бешику за дуванкесу; а ја ћу ти је, кад узимам каде, опшити црвеном пантликом. ’Ајд’, ирошу мој! — ’Оћу!

Петровић, Растко - АФРИКА

Не узимам ниједног од наших слугу, који су до малочас прали рубље и који сад треба да се забаве негде у селу. Идем само са једним

Дивне девојке и младићи са алкама на носу. Узимам за руке један пар и одводим мало даље у жбуње ради сликања. Заплашено нама, неколико крокодила, сасвим бедних и

Данојлић, Милован - КАКО СПАВАЈУ ТРАМВАЈИ И ДРУГЕ ПЕСМЕ

Уместо кичице, крављи реп Узимам, и тако настаје фреска: За озбиљну децу је овај еп, За неозбиљне одрасле ова бурлеска.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

Никакве болове нисам више осећао. Само сам малаксао. Лекар рече да узимам аспирин па ће све проћи. Седели смо за ручком, кад низ леђа поче да ме жмари, и ја се најежих исто онако као кад

Поповић, Јован Стерија - ЛАЖА И ПАРАЛАЖА

АЛЕКСА: Не мислите, господине, да ја њу из каковога интереса узимам. Боже сохрани! Него из праве, чисте љубови. МАРКО: Право имате. Тако и свето евангелије говори. АЛЕКСА: Всјачески.

Станковић, Борисав - ИЗ СТАРОГ ЈЕВАНЂЕЉА И СТАРИ ДАНИ

Ти долазиш с пуним чанком свачега. Затичеш ме где дижем заклопце са јела и од сваког по нешто узимам. — Што не чекаш? — велиш ти набурено. И онда узимаш па све мећеш у сахане, ређаш их око ватре.

— велиш ти набурено. И онда узимаш па све мећеш у сахане, ређаш их око ватре. Ја те не слушам већ једнако узимам и једем. Ти се љутиш. — Немој. Сад ћемо заједно да једемо. Ако ли не? — нећу ни ја! Ево, чекај!

С тобом сам се разговарао врло ретко. Више пута узимам и дирам те: те за овога, те за онога. Како сам, тобож, чуо, да си се с неким састајала и да си му што поклонила: