Употреба речи спремљено у књижевним делима


Станковић, Борисав - ТАШАНА

Сад ћу ја то. (Виче): Стано, донеси оно, што је за деду спремљено. Чује се Станин глас: Сад, сад, снашке. МИРОН (одбија): Не, не, Ташана! Не могу, не једем ја то!

Цвијић, Јован - ПСИХИЧКЕ ОСОБИНЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА

Уз то му са лица падају грашке зноја. „Толико нам је јела било спремљено, да сам се журио да једем док не пукнем“, вели Баја-Гање (ово је подругљив надимак којим се Бугари између себе зову) —

За ширење овога менталитета земљиште је било потпуно спремљено: себичност источнобалканског типа и саможивост раје која је дуго била подјармљена.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

Тамо су имали да дођу и кумови и ту, у малом селу једном, парохији нашег пријатеља свештеника, спремљено је све да се обави венчање.

Глишић, Милован - ПРИПОВЕТКЕ

Зором сутрадан искупише се готово сви Зарожани под онај орах пред Пурковом кућом. Спремљено је све као што су синоћ уговорили. Чича Мирко је ишао до попа, те га замолио да и он с њима пође, ваљаће очитати што.

— Па и није. Тек ако је сад стигао на њиву... Миона брзо узе торбицу од Душанке, загледа шта је спремљено, па оде журно. Душанка оста пред кућом — гледећи зачуђено за својом мајком. Њива иза лаза нема више од дана орања.

Дела, ево... ево, сеја ти спремила и ручак... Ту Миона брзо повади из торбице што је спремљено. Простре торбицу, па разреди по њој: мало соли, лука, неколико печених кромпира, танку погачицу, заструг межганика, па

Тодоровић, Пера - ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ДОБРОВОЉЦА

Што ,се тиче припреме устанка у Бугарској и Ст. Србији, моја вам је влада говорила да је »све спремљено и готово.« Ја вам пак могу пећи да није спремљено ништа и није готово ништа.

Србији, моја вам је влада говорила да је »све спремљено и готово.« Ја вам пак могу пећи да није спремљено ништа и није готово ништа. — »Што се тиче наше војене спреме, она је непотпуна и недовољна.

Јакшић, Ђура - ПРОЗА

Кад је све било спремљено, онда ми Живко пришапута: „Побратиме, време је!.. Поноћ је време за свако злочинство, — помислио сам у себи, — љубав

Ранковић, Светолик П. - СЕОСКА УЧИТЕЉИЦА

« »Још ништа не видех, ни какве су учионице, ни колико имам ђака... Да ли је спремљено све што треба за отварање првог разреда ?... Како ли ће она...

Ранковић, Светолик П. - ГОРСКИ ЦАР

Радован обеси торбу, у коју је још синоћ спремљено све што треба гладним и жедним путницима, па се онда сви троје окретоше потоку и пожурише низ брдо.

Секулић, Исидора - Кроника паланачког гробља

Седела је круто, као припета, између сина и директора позоришта, и била срећна. Последњи пут. Све је било унапред спремљено и предвиђено, и мртво тело фрау Розино пренето је у градић неки у Аустрији, откуда је снажна Јеврејка некада залутала

Сремац, Стеван - ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА

Посао је из дана у дан све више одмицао. А шта је чуда спремљено било, не смем чисто ни да ређам, јер се бојим да ми нико неће веровати, а после и да изређам сад овде све те ствари,

Док сам ја жив, биће овако и у мојој кући и у селу!« И доиста је спремљено свега и свачега. Велика соба и две побочне биле су испражњене и сав намештај однет у шупу, а собе остале празне да се

Миланковић, Милутин - КРОЗ ЦАРСТВО НАУКА

Више од стотину таквих седишта било је спремљено за чланове музеја. Испред тих седишта, поређана у уздужном правцу дворане, била су намештена три престола: за краља,

Јакшић, Ђура - СТАНОЈЕ ГЛАВАШ

Могу нам гости доћи однекуд, Па, бо’ме, гледај да је спремљено!... ЈАЊА (у себи): Ово је горак хлеб!... Проклет залогај Што га на дану човек данашњем Са знојем лица свог зарађује!

Игњатовић, Јаков - ПРИПОВЕТКЕ

— Ја држим да је то врло рано, јер премда наша Марта има већ доста спремљено, ал’ сам рада да још приправимо. Зато нека буде шесте недеље.

Теодосије - ЖИТИЈА

Види и опет колико је милост драга: „Ходите“ рече, „Благословени Оца мојега, наследите спремљено вам царство!“ Колико изнад свих добрих дела може и хвали се, рече, милостиња на сyду!

Станковић, Борисав - ИЗ СТАРОГ ЈЕВАНЂЕЉА И СТАРИ ДАНИ

И кафа је била скувана у лонцу, и мезе је било спремљено, све је било спремљено. Али узалуд кад никога нема да га угостимо и дочекамо.

И кафа је била скувана у лонцу, и мезе је било спремљено, све је било спремљено. Али узалуд кад никога нема да га угостимо и дочекамо.