Употреба речи церека у књижевним делима


Глишић, Милован - ПРИПОВЕТКЕ

Радан седи на предњем јастуку и натера волове на воду. Кад беше насред воде, док дете поче да се церека; не смеје се као остала деца, него некако сасвим извраћено: »Наша глава! ха, ха! Наша глава! ха, ха, ха!

Онамо за другим столом плачу и кмече деца, церека се некако женскиње и халачу солдати... Еле на све стране жагор, вика, лупа, свирка, певанија — само бруји!...

Црњански, Милош - Сеобе 2

Псовао је, сербски, гласно, као џелебџија. Чу како неко, испод доксата, прескочи преко баштенског зида, и како се церека, а чу, опет, и Лађевичев глас: „Нема, Пајо, пиле без батина! Ни ракова без мокријех гаћа! Изиђи, курво!

Олујић, Гроздана - ГЛАСАМ ЗА ЉУБАВ

— упитала је Рашида кад нам је Атаман прочитао Меланијино писмо, и, скрстивши руке на трбуху, почео да се церека тако тихо и тако упорно да сам осећао како ми се тај смех усељава у утробу и плућа.

- уносио ми се у лице дашћући, а затим је почео да се церека, и сада ми је било јасно зашто у оном стиску није било ни прекора ни гнева. - Није одговорила! - рекао сам.

Капор, Момо - НАЈБОЉЕ ГОДИНЕ И ДРУГЕ ПРИЧЕ

Најпре је треба научити да се церека, да буде срећна и да живот не прима као поправни испит из квадратних једначина. Мора је научити да буде жива за само

Капор, Момо - БЕЛЕШКЕ ЈЕДНЕ АНЕ

“ Е па, у последње време мало је виђам. У ствари, понекад зачујем како се неко шашаво церека да све пршти, окрећем се, тражим је и проналазим на другој страни улице.

— Мишелино, љубави, па како ти је у војсци? — питам га забринуто, а он се церека и каже: — Феноменално! Стално нешто као трчимо, пуцамо и прескачемо... Максималан провод!

Систем тутањ! Одшкринемо врата са олакшањем, а оно момак стварнији него икад — стоји и церека се што смо налетели на тај излизани фазон! Маше нам испред очију рачунима за светло, ђубре и кирију.

Црњански, Милош - Лирика Итаке

(„Дер Менсцх бегиннт беим Барон“.) Једини обичан човек је лекар у пуку, Румун. Разговарам са њим и он се, очигледно, церека на то што ме је снашло. У том друштву пази се само на то: како једу шпарглу.

Пандуровић, Сима - ПЕСМЕ

је зора засијала плава И бацила своје прве стреле зрачне, Немањић по крви, царевић без права, — Док се црна злоба церека и руга — Нестао је чудно, с два једина друга, Да хиљаде тешких, сјајних оклопника Никад више смелог не виде му лика.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

Један осуђени регрут, сав у ватри, бунца: — Људи, ево переца, ево переца, ево врући' переца! И гледа у шаке и церека се, па их окреће и гледа у нокте: — Ево переца, ево врући' переца!

ето је ли могуће да се њему, том свету тамо, целом том мноштву људи тамо што се поманитало тиска, гужва, кикоће и церека у оном лудачком метежу, ништа, баш Ништа не тиче судбина оних у оној страшној, жутој и влажној кућерини, мученика што

Кочић, Петар - ИЗАБРАНА ДЕЛА

Доктор (церека се): Тај си уобразил да граф јест! Но, што то јест? То велик име и тител како код један граф имала ти? Давид: А, ја

Илић, Војислав Ј. - ПЕСМЕ

Из мрака, из неба, земље, извиру чудесне приче, Гласова све јаче бива и ваздух чисто ври... Један се церека лудо, а један очајно кличе, Као духови зли. Но ја их разумем лепо.

у густом папрату доле он голо детенце спази, Што босом ножицом својом безбрижно обали слази И церека се гласно. Звездана, пастирче-дете, И газда-Стеванов Кића за њиме у трку лете.

Нушић, Бранислав - АУТОБИОГРАФИЈА

га поштење, обукло лудачку кошуљу, натакло на главу шарену капу са прапорцима и поскакује пеливански и хистерично се церека.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

Све је без краја и завршетка и цео свет се ковитла, као да су људи полудели... А и оно дрво се клати и церека, као онај Анамит. Е, дошло ми је да га ударим. Али не могу да отворим врата аутомобила и шофер ми говори нешто љутито..

Сремац, Стеван - ЗОНА ЗАМФИРОВА

па му дају ливених ексера пуну шаку, а он одлази задовољан и церека се на нове ексере. Тада се и Зона насмеја онако кроза сузе.

Copyright 2024 Igra Recima Политика приватности