Употреба речи божићне у књижевним делима


Африка

Враћају се у своје село са божићне мисе у Басаму, ради које су целу прошлу ноћ провели у пирози силазећи низ Комое. Они су ставили не целу своју

Требјешанин, Жарко - ПРЕДСТАВА О ДЕТЕТУ У СРПСКОЈ КУЛТУРИ

Поповић, Д. Д., „Неколико листића из народне педагогије“, Учитељ, 2, Београд 1897. Прибаковић, Х., „Божићне гаталице“, Кића, 52, Ниш 1908. Продановић, Ј.

Капор, Момо - БЕЛЕШКЕ ЈЕДНЕ АНЕ

која нам је за последње две године послао неки њен рођак из Америке (Сан Хозе, држава Калифорнија) у честитки за божићне празнике.

Милошевић-Ђорђевић, Нада - ЛИРСКЕ НАРОДНЕ ПЕСМЕ

11 8. 12 9. 14 10. 15 11. 17 12. 18 ОБРЕДНЕ И ОБИЧАЈНЕ ПЕСМЕ 19 КОЛЕДАРСКЕ 20 13. 21 14. 23 15. 24 16. 25 17. 26 БОЖИЋНЕ ПЕСМЕ 27 18. 28 19. 29 20. 31 21. 32 22. 33 23. 34 ЛАЗАРИЧКЕ ПЕСМЕ 35 24. 36 25. 37 26. 38 27. 39 28.

господару Да је скоро с војске дош’о; и голуби с крил’ма бију — Радују се господару Да је скоро с војске дош’о. БОЖИЋНЕ ПЕСМЕ 18. Божић, Божић бата На обоја врата, Носи киту злата, Да позлати врата И обоја побоја. 19.

Црњански, Милош - Лирика Итаке

Или нашим госпођама, што воле божићне приче, што се плаше рода над нама, и не трпе да просјак виче. Или ћу великим патриотама, што говоре само о

Ћосић, Добрица - КОРЕНИ

Ни срески пандур не би пристао да га онакви возе. Осрамотио ме, уздахну Аћим. — Не, поћи ћу и ја... Волим божићне обичаје. (Глупо се понашам. Сасвим глупо. И збуњено.) ... Нико не устаје.

Миланковић, Милутин - КРОЗ ЦАРСТВО НАУКА

Свештеник откључа свој путнички сандук, превучен црвеним телећим руном, извади из њега лепе божићне поклоне и предаде их својој сестри и њеној деци. Они га обгрлише са свих страна, пољубише му уста, образе и руку.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

Први пут сам, вели он, то осетио у шестој години, у зиму, кад сам ишао у суседну варош, да код свога деде проведем божићне празнике. Заједно са мном, а код своје тетке, ишао је тада и син командантов, мој вршњак Павле.

Пупин, Михајло - Са пашњака до научењака

методама, не само у Кембриџу већ и у Лондону, Хестингсу, Брајтону и Фолкстону, где сам проводио своје ускршње и божићне распусте.

Петковић, Новица - СЛОВЕНСКЕ ПЧЕЛЕ У ГРАЧАНИЦИ

На божићне празнике некада се по Косову певала песма у којој се црква узајамно пресликава с природом, црква је дрво јеловито и дрв

Петровић, Растко - АФРИКА

Враћају се у своје село са божићне мисе у Басаму, ради које су целу прошлу ноћ провели у пирози силазећи низ Комое. Они су ставили не целу своју

Чајкановић, Веселин - РЕЧНИК СРПСКИХ НАРОДНИХ ВЕРОВАЊА О БИЉКАМА

Од његова мириса беже змије (СЕЗ, 40, 238). Б. л. пече се уз божићне хлебове, »ради здравља« (ібід., 81). О Бадњем вечеру једе се б. л. заједно с медом (Беговић, 86, и иначе свуда!

Њу једу жене кад хоће да уреде менструацију (ЖСС, 187). Нарочито је лековита г. која је била у глави божићне печенице (ЖСС, 169). Иначе се г. радо носи болесницима као понуда (нпр. у нар. песми, БВ, 7, 1892, 125).

Ј. се употребљује у бајањима, као лек; нарочиту спасоносну снагу има ј. која је печена у устима божићне печенице (нарочито помаже болесницима од врућице, ЖСС, 169). Ј.

Ради магичне одбране к. мећу се у купусиште разна апотропаја: коњска главуџа, натакнута на ражањ од божићне печенице (СЕЗ, 17, 11); против бувача меће се тополова гранчица (ЗНЖОЈС, 7, 183), или метла којом се на Благовести

нарочити облик и име (поскуре, поскурице, литургија). К. се приносе и у већем броју (који треба да буде непаран). За божићне к. везује се, данас, извесна симболика« (Нар. енцикл. Ст. Станојевића).

Ћипико, Иво - Пауци

откупе крупно благо што га господар рубачином истрже селу, а други, сиромашнији, да опреме настајне, свијетле божићне празнике. Газда сједи за писаћим стлом, у ограђеној писарници големога дућана.

Газда чита и даље и чини се невјешт. — Немам чиме утрнути божићне свијеће, се исти плачљиви глас. — А што? Немам чиме ни купити је .... Де, газда, смилуј се!

Свиће, и свјетлост сњежана дана увлачи се у кућу, али не може још да савлада на огњишту распламтјели пламен божићне ватре. Раде не може дуго да сједи уз ватру: најео се, напио и запалио. Диже се и отвори кућна врата.

Иво још слушаше из даљине циничну пародију веселе божићне пјесме и... гледаше у Маријину кућу и у трачак свјетлости што се кроз прозорчић назираше...

— Је ли могуће да је све онако? — И горе! Помисли, он не може да у својој кући потроши божићне и ускршње дарове, већ их шаље у град на продају.

Опачић, Зорана - АНТОЛОГИЈА СРПСКЕ ПОЕЗИЈЕ ЗА ДЕЦУ ПРЕДЗМАЈЕВСКОГ ПЕРИОДА

Поповић: Дечје радовање 1884. Јован Максимовић: Положеник (приче) 1885. Јован Максимовић: Божићне приче 1886. Умро Јован Суботић Умро Ђорђе Рајковић Покренут лист Мала Србадија у Београду 1887.

Copyright 2024 Igra Recima Политика приватности