О пројекту Игра Речима

Неки од разлога за настајање Игре Речима

Игра Речима је независан пројекат, настао из жеље да се допринесе очувању и унапређењу нашег језика. Јер је језик једно од највећих богатстава које као народ имамо. То је суштински део нашег идентитета, тековина од прадавних времена до дана данашљег. Сем тога језик је и неизоставни део мисаоног процеса, алат помоћу ког размишљамо. Најразноврснији начин изражавања који имамо. Њиме се споразумевамо, изражавамо осећања, преносимо једни другима најдубље поруке нашег бића. Њиме ратујемо и њиме се миримо. Њиме пишемо књиге, разговарамо са прошлим нараштајима и остављамо поруке за будуће. Чини нас оним што јесмо.

Lukijan Musicki srpski prosvetitelj 19.veka

Али српски језик је данас у опасности! Нестају речи из свакодневне употребе. Нагрижене неупотребом као рђом, све више њих почињу да се све ређе користе, полако застаревају. Постају архаичне и њихова употреба почиње да звучи помало смешно. Док на крају и њихово значење и оне саме не падну у заборав. И онда када бисмо били у прилици да употребимо ту изгубљену реч, која би употпунила и заокружила нашу мисао и реченицу, ње нема. Не можемо да се сетимо. Да би се на крају предали и одахнули - аха, имам за то праву реч. На енглеском.

Не нестају само речи. Губе се синтагме, фразе, стилске фигуре, начин изражавања. Некуд у етар одлазе глаглоски облици и читава времена. Ко још користи аорист, или глаголски прилог садашњи? Шта се десило са нагласком? Колико људи толико ћуди, тако и с њим. Док полако и незаустављиво клизи искључиво ка првом слогу, у шта нас штедро уверавају спикери, водитељи, новинари, сви они који би требало да дају пример правилног и лепог говора.

Постапокалиптични новоспик

Или који су бенефити речи бенефит

Овако настале празнине остају. Али како свака празнина тежи да се попуни нечим, тако се и ова језичка углавном попуњава енглеским изразима. Заправо највише једном рогобатном мешавином енглеско српског, где енглеске речи добијају српске наставке и облике. И тај енглески којим се служимо, да је бар књижевни језик великих енглеских песника и мислилаца, Шекспира, Расела, Голдинга. Али није, користимо једну упрошћену варијанту. Језик филмова, реклама и видео игрица. Као некадашњи робови са обала Африке, отргнути из своје културе, најдаље докле можемо стићи је најприземнији ниво друге.

Тако да наш данашњи језик добијамо као спој упрошћеног српског и упрошћеног енглеског. У процесу даљег упрошћавања, одсрбљавања, поенглешавања. Процес чији крајњи резултат и коначни исход највероватније може бити једна локална варијанта Орвеловског савршеног новоговора. Новоспик матерњи.

Место и сврха Игре Речима

Надамо се наравно да до тога неће доћи! И да ћемо имати довољно свесности, жеље и воље да наш језик сачувамо, а можда и обогатимо. Како би га у ери глобализације која тежи да све и свакога сведе на исто, и када постоји реална опасност од потирања посебности и идентитета, задржали. И предали као нешто своје, наше, посебно, и драгоцено, у наследство будућим генерацијама.

У том смислу се надамо да ће и Игра Речима дати свој скромни допринос. По угледу на неке стране речнике, као што је Вебстер, који поред значења речи имају и примере њеног стварног коришћења, настала је и идеја за наш сајт. Да и српски језик добије један такав речник. Само што ми желимо да примери употребе речи буду узети из најлепших дела домаће књижевности. Из романа, приповедака и песама Андрића, Дучића, Црњанског, Ћопића, и осталих наших великана. Примери говоре јасније од дефиниција, на тај начин ће и употреба неке мање коришњене речи и њеног места у речиници и говорном контексту постати јаснија. А од наших великих писаца свакако можемо да научимо како да се изражавамо.

Језички алати и игре

Igra recima ukrstene reci slozislovka

Учитавање и обрада књижевних дела на један иновативан начин омогућили су да Игра Речима поред примера употребе речи развије и неке друге занимљиве алате и игре. Риме за реч вам могу помоћи да пронађете велики број речи које се римују са било којом речи коју изаберете, а сличне речи можете користити за налажење свих сличних речи са задатом (које се разликују у једном или два слова), или све речи са истом основом.

Укрштене речи Сложисловка су прва игра коју смо развили, која није класична укрштеница већ више иновативна игра састављања укрштених речи из слова.

Надамо се да ћете наћи нешто корисно и занимљиво на нашем сајту.

Copyright 2024 Igra Recima Политика приватности