Употреба речи доживети у књижевним делима


Веселиновић, Јанко - ХАЈДУК СТАНКО

— Ама лакше, човјече!... Што журиш? — Само пожури!... Све ми се нешто слути... Све ми се чини да ћу данас нешто доживети, нешто од чега сам срећан и при самој помисли... Пожури, побратиме!...

Лазаревић, Лаза К. - ПРИПОВЕТКЕ

помињу, како деца непрестано питају кад ћу ја доћи, како су ме се сви зажелели, и како им се чини да већ неће доживети тај срећни час кад ћу ја свршити и вратити се њима да их више не остављам. Нешто ме још теже стеже у грлу.

Сремац, Стеван - ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА

њима остављам да представе себи како је било и Шаци и Јули тога тренутка, јер то се и не може описати, то вреди доживети и осетити, и после га се довека сећати. Мило обома, и њему и њој.

Црњански, Милош - Сеобе 2

Исакович никад дотле није седео за трпезом човека, чију је жену имао, и није се никад, ни надао, да ће и то у животу доживети, иако је много штошта био доживео. Питао се: сања ли? Где је? Куд је то отишао?

Игњатовић, Јаков - ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА

Ти си доброг срца био увек, и сада си, па ваља ће ти бог срећу дати. Бар то да могу доживети, лакше би’ у гроб... Када си рад ићи, кажи колико ти треба новаца. — Бићу задовољан што ми ви дате.

Црњански, Милош - Сеобе 1

среће у продаји стоке, и беше опљачкао пола Влашке, па је, по одласку братовљевом, очекивао да ће са својом снахом доживети неизмерну срећу, без икаквих брига.

Веровао је да ће, овога пута, доживети нешто што оне друге нису могле да му даду и веровао је да мора постојати у његовом животу неко доба у ком ће му бити

Капор, Момо - НАЈБОЉЕ ГОДИНЕ И ДРУГЕ ПРИЧЕ

Читав живот! Наивно сам веровао да то нећу доживети, а сво ме како, не без извесног узбуђења, пишем о томе како сам у Паризу, у отменом »Распућину«, после двадесет година

Мислила је да никада неће доживети те страшне године, да ће умрети млада као Фани под плинском светлошћу. Како су се звали сви они филмови?

Данојлић, Милован - НАИВНА ПЕСМА

Тај смисао могу доживети само одрасли читаоци; њихова моћ асоцирања богатија је, примеренија. Игру са литературом и у оквиру литературе дете

Симовић, Љубомир - ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ

БЛАГОЈЕ: Ово мирише као амброзија! ГИНА: И јесте ми амброзија! Ко да су у њој даждевњаци презимили!... Оћу ли ја доживети да те бар пет минута у животу видим трезног? БЛАГОЈЕ: Не пијем ја од беса, него од муке!

БЛАГОЈЕ: Никада више! ГИНА: Пливаћеш ти за оном флашом! Краул и бетерфлај! БЛАГОЈЕ: То нећеш доживети! ГИНА: Крпа остаје крпа! Ниси ти ништа друго, до једна обична крпа, жедна ракије! И та твоја цвећка од глумице!

Сремац, Стеван - ЛИМУНАЦИЈА У СЕЛУ

Одавно се закопао Прудељ на том месту где је данас! Али никад ни дотад није доживео а ни потад неће доживети такога славља! Читаво пламено море око механе и суднице, које су обе под једним кровом. Прва лимунација од Косова!

Велмар-Јанковић, Светлана - ДОРЋОЛ

Узун Мирко их гледа и разуме да их никако не узнемирава то што ће, можда, учинити неправду, него што ће, можда, доживети нешто непријатно. Онда му кажу да ће пензију, вероватно, добити.

Миланковић, Милутин - КРОЗ ЦАРСТВО НАУКА

„Ала је то интересантно!“ узвикну одушевљено госпођа Лавоазије. „Жалим“, тако наставих, „што нећу доживети тај климатски оптимум да бих га се науживао са чашом на руци“. Сви се слатко смеју, а ја наставих своје предавање.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

Па уверен да се ништа слађе у животу не може ни доживети од онога што осећа дете кад га буди сунчани зрак и славуј, колико сам се пута напрезао да замислим: како опет кроз сан

Очекујем да у таквој прилици морам доживети част за којом горим, да председавајући мора казати, као што је уобичајено: има реч господин Лазар Пардон.

'Ајде, каже, молим те, послушај ме бар једном у животу, не виђа се ово свакога дана. Ја и ти нећемо ово доживети. Па сâм кажи: кад би ми још могли да идемо, рецимо на пример, до Златнога Прага или до Варшаве?

Под овим истим светим дрветом, мислио је, он ће доживети, он мора доживети и последњу радост да се увери о приближавању наших. Колико се пута под њим молио.

Под овим истим светим дрветом, мислио је, он ће доживети, он мора доживети и последњу радост да се увери о приближавању наших. Колико се пута под њим молио.

Пупин, Михајло - Са пашњака до научењака

Али доживети да будем враћен без паре у џепу и без ружичастих снова, било би превише за сваког човека, осим ако није лишен сваког

'Да, заиста сам срећан и надам се да ћете и ви једнога дана доживети тај осећај среће који се јавља кад дајемо и поклањамо,” одговорио је велики господар челичана.

Петковић, Новица - Два српска романа (студије о Сеобама и Нечистој крви)

382 Али, одмах затим, са синулом свешћу да оно што је с Дафином доживео више никад доживети неће, Аранђел Исакович се - као потпуно из мењен човек - пружа по колима и вози се не као жив човек, него као мртвац,

Миљковић, Бранко - ПЕСМЕ

Наше име неће бербу доживети Свега што може себе да сети. Појединачно нас, јој, унеразуми; Опште нас заслепи. Забуна је сличност.

Миланковић, Милутин - КРОЗ ВАСИОНУ И ВЕКОВЕ

Еуклидови Елементи доживели су до сада више од 1700 издања, а толико их неће доживети никада ниједно математско дело. Видели смо да је Архимед, који је својим геометријским радовима наткрилио и Еуклида и

Шта бисмо све могли видети и доживети у томе чаробном свету Марсовом? Ту су сва тела одувек много лакша него на Земљи, па тек колико су лаке морале бити

Планета ће доживети свој први дан. Али ти дани неће бити као они на Земљи; спочетка још топли, они ће брзо захладнети, због велике даљине

То би се одмах осетило! Однос годишњих доба изменио би се, ми бисмо могли доживети ледена доба, јача и страшнија него она која је Земља већ претурила преко своје главе.

Опачић, Зорана - АНТОЛОГИЈА СРПСКЕ ПОЕЗИЈЕ ЗА ДЕЦУ ПРЕДЗМАЈЕВСКОГ ПЕРИОДА

па се у извесном смислу/одломцима може доживети и као поезија за млађи узраст). Ритамско-интонационо устројство песама и језик једноставан за разумевање олакшавају

Секулић, Исидора - Кроника паланачког гробља

— Значи, Нато, да Бог хулитељу још није опростио грех. Али једнога дана ћемо доживети и то, јер је Бог милостив и велики — тешила је поп-Томиница гробарку. Никада се то није доживело.

Сремац, Стеван - ЗОНА ЗАМФИРОВА

!“ И једнако понављаху; „Црна мајка — мислећи на Потину мајку — шта је чула и доживела, — и шта ће још све чути и доживети!“... Многи приметише како им је тек сада пукло пред очима, и све им је сада, веле, јасно.

Copyright 2024 Igra Recima Политика приватности