Употреба речи комесар у књижевним делима


Јакшић, Ђура - ПРОЗА

Ти већ слабо куд идеш, болестан си, није ти ни замерити... Ал’ веле да је дошао неки царски комесар у нашу Кекенду, па још говоре да је Маџар!...

“ „Да, да, јуче пропевасмо за цара крв, а данас за спахије!...“ „Дошао је и комесар...“ После тога настаде тихо шапутање.

Наши су Дишкрећани тражили неке рачуне и нека још пређашњим царевима потврђена права. Царски комесар прећаше им робијом, а како би их лакше заплашио, удараше на то како је он царски човек.

а ми скотови, које ћеш ти само ради једне воље на робију гонити!?...“ Није све ни изговорио, сиромах, а комесар викну: „Бунтовник!..“ Два-три жандарма навале на њега и тераху га напоље из дворане...

Африка

Многе тамо чекају породице, које их нису виделе годинама, а које су сада само на два–три километра од њих. Комесар брода објављује да ће оброци бити штедљиви, пошто се резерве испражњују, али то никога не занима.

Црњански, Милош - Сеобе 2

Божич је причао Исаковичу, како се нада да ће га представити ђенералу Монтенуово, за кога се зна да ће бити царски комесар, идући пут, у Карловцима. А да ће се онда и он, Божич, појавити, у Карловцима!

Игњатовић, Јаков - ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА

Сва три прва су мртва од наџака Софриног, а четврти још жив. Комесар га испита; све је исповедио, све је издао. Испитао је и путнике. Комесар ће послати једног момка да вишој власти јави.

Комесар га испита; све је исповедио, све је издао. Испитао је и путнике. Комесар ће послати једног момка да вишој власти јави.

Међутим дође и лекар, завеже ране кочијашима и лопову, а оне мртве изнесоше напоље и покрај њих наместише стражу. Још комесар путницима јави да морају ту остати, јер је сад „штатаријум”, па ће им се на месту судити.

Још комесар путницима јави да морају ту остати, јер је сад „штатаријум”, па ће им се на месту судити. После тога комесар са лечником оде у биртију, а господар Софра, узрујан опет седне, и зове друштво да пију.

— Пијмо сад у здравље наших жена и деце! — рече господар Софра. Кад чуше комесар и лечник, ослободе се, пак као непознати иду у собу. Надају се да ће добро бити примљени.

Ту је опет било певања, и сам је комесар певао. Напослетку почасти их са „ауспрухом”, али се нису разишли, док није свануло.

Сад приђе господару Софри. — Молим вас на једну реч. Господар Софра устане. Комесар мери га, гледа му ноге, па промумла: „То је тај!” — Ви се зовете Софроније Кирић, трговац из У.? — На служби.

Нисте ли баш ви ти трговци? — Ми смо ти који смо сами убили четири лопова, — рече Чамча вишим, поузданим гласом. Комесар мери Чамчу, а Чамча тако јуначки поглед баца на комесара, канда је он сам сву четворицу смакао.

Црњански, Милош - Сеобе 1

и тукли се око првих бунара на које су наишли, трчећи после пустим улицама, за грајом пука што је одмицао, кроз град. Комесар их беше видео, још код првих винограда, испод вртова бискупије, и решио се да их улогори изван града, крај гробља.

По целој се кући већ знало за крађе, паљевине, туче и једно силовање. Још необучен, Комесар, отворивши прозор на првом спрату, појави се, вичући.

Тим више што му, синоћ, Комесар није поменуо унапређење, него му је, напротив, до дубоко у ноћ, говорио о глупостима које је, путем, учинио

учинио потполковник Арсеније Вуич, и о нередима које починише приморски граничари, које је повео у рат Иван Хорват. Комесар био му је, уосталом, за време целе вечере досадан.

Сав шарен и надувен, дотле, под перјем, као ћуран, црвен у лицу и зелен у потиљку, Комесар је, вичући на гомилу својих официра, по собама, по степеницама и по дворишту, спасавао што се спасти дало.

Целим путем једва прозборише речи, сем што Комесар једном рече реченицу из говора, запрепастив се да се даљег, ни сад још, не може да сети.

Исакович је био љут, јер је осетио страх пред том шареном бабетином у војничком оделу, а Комесар, јер је Исакович претегао кола на лево, тако да је он седео сав накривљен...

Сунце није могло да пробије облаке. Било је мутно, али топло преподне. Искочив из кола, Комесар се обазре да види хоће ли бити кише, па стаде пред њих.

руку, крвав, трчао је тешко, вијући се, савијајући се и љуљајући се, тако да је из далека, из кола, откуда га је Комесар, са својим кирасирима, посматрао, изгледао као неки велики цвет, сад бео, сад рујан, што се повија на ветру.

да дискутује о стварима раја и пакла, о анђелима и арханђелима, јер су били, просто, увртели у главу да га покатоличе. Комесар је имао манију писмених успеха.

Катарине Сијенске, стигматизоване и загледане у небо, Комесар је најпосле престао да виче. Викао је доста цео дан и мислио је да је време да то препусти бискупу.

Било му је досадно да мисли, и Исакович, сав помодрео, полако постаде за њега као нека слика. Комесар је постао скоро непомичан. Под периком, жмиркао је на оба ока. Код куће је сад вече. Спавају обе мачке.

Капор, Момо - НАЈБОЉЕ ГОДИНЕ И ДРУГЕ ПРИЧЕ

ТЕХНИКА НАРОДУ Првог дана после победе комесар Дуле Калпиш отвори калаузом тапецирана врата предратног Аеро-клуба у Узун-Мирковој и пусти напоље технику коју је тамо

Поповић, Јован Стерија - РОДОЉУПЦИ

Како су ти људи паметни. ЖУТИЛОВ: Оћете ли да будете комесар у каквом срезу? СМРДИЋ: Дабом, кад су други све опапоњили.

Ћопић, Бранко - Башта сљезове боје

— А овај ти земан, данас, не ваља, је ли? — припитује политички комесар Михаило, осјећајући потребу да интервенише на ову сељакову примједбу о прошлим временима.

Командант Миланчић, љут као поскок, неће ни да чује за те ствари. Михаило, политички комесар, одвише је душеван и мек, а још је поваздан заузет својим малобројним партијцима и скојевцима: вјечито с њима нешто

да си пристигао ону помлађу, Анђу, како ли се зове, то би ти се некако и опростило — добродушно се утаче у разговор комесар Михаило, а на то сељак само заигра брком и развуче усне. — То ти је то, брате Мјаило, стигао сам ја њу.

Ово си ти нашао негдје у шуми, рећи ће, то није ни расло међу свијетом. Политички комесар заиста се толико забезекнуо кад је чуо о каквој је трампи ријеч да је дуго, нетремице, буљио у свог интенданта и

Ниси ти сељак, не знаш ти шта је крава. Комесар погледа интенданта, а онда Василија,и увјерљиво, наглашавајући, рече: — Знао ја, не знао, али ово ту — то није крава!

На другом конаку дезертира из бригаде још више бораца. Политички комесар саслуша извјештај и рече команданту: — Само да ми што прије ујашимо преко ријеке па више неће бити осипања.

Још само комесар говор да одржи. — Охо, Сајане, оде ти у пјеснике — изненади се командант. — У пјеснике! — гракну Џакан.

Милош укекери очима као преступник на „дјелу“ затечен. — Еј, ћуткац, да те комесар не чује. Тај нам је свима чакшире зашио сприједа, па се не зна ко је мушко, ко ли женско.

Кнежевић, Миливоје В. - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ УМОТВОРИНА

— клупа за батинање мојасил — ране, најчешће по рукама из којих иде жута течност мрца — смрт мудир — управитељ, комесар мудрило — глупан мука — брашно муселез — медовина; алкохолно пиће зачињено медом мутвак — кујна; део пекарнице где

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

Четни наредник, који беше изашао у сусрет транспорту, викао је: — Магарци, тако вам треба кад сте задоцнили! — Комесар је крив, ми нисмо — одговарао му је један од војника, вукући са очајним напрезањем мазгу која је високо уздигнуте

Десница, Владан - Прољећа Ивана Галеба

— Моја господо, — оштроумно је запазио полицијски комесар — не одлучује се на самоубиство човјек с џепићем пуних уложака за мунд-штиклу!

Петковић, Новица - Два српска романа (студије о Сеобама и Нечистој крви)

Ето стога се печујски бискуп, војни комесар у Печују (Клајн, како стоји у првој верзији, а и код Пишчевића), барон Леополд Беренклау, заповедник аустријске војске

Краков, Станислав - КРИЛА

Потом се пуковски ађутант љутио на апарату што бројно стање није још готово. Комесар је јављао да је хлебац истрошен и буђав, и да ни данас нису примили дувана. На небу је пламтео ужарени котур.

— Боно и цисто... и кувар је озбиљно мешао кутлачом по јелу. Батаљонски комесар седео је крај ватре и говорио како све баш није чисто.

— Ево ађутанта, завикале су весело коморџије. Комесар се дигао са баквице, чак се и кувари одвојили од казана. Сви се нечем радовали.

Петровић, Растко - АФРИКА

Многе тамо чекају породице, које их нису виделе годинама, а које су сада само на два–три километра од њих. Комесар брода објављује да ће оброци бити штедљиви, пошто се резерве испражњују, али то никога не занима.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 3

Храну су добијали само ноћу. Сада је већ исхрана редовна. — Господине капетане, каже комесар да ће ни даје месо сваки други дан, јербо се јавила болест... „фрки-фрки“.

Нушић, Бранислав - АУТОБИОГРАФИЈА

једно другом у собу, а затим се тако измешали, тако међу собом бањски збркали, да се најзад морао и сам полицијски комесар умешати, да расправи ко од њих припада соби а, а ко соби б.