Употреба речи потраже у књижевним делима


Глишић, Милован - ПРИПОВЕТКЕ

— вели кмет. — Неће бити далеко. — Јамачно је где ту у потоку — повикаше неки. И тако сви навалише да га потраже и опет ухвате. Одвоји се неколико људи, дочепаше што год паде шака, па хајд' у потеру.

Веселиновић, Јанко - ХАЈДУК СТАНКО

Ово што се одметнуло није могло мировати. Ако Турака нема да сами наиђу, онда их они потраже. Катић је бар двапут у недељи са својим пандурима прелазио Дрину да Турке у њиховом гнезду потражи.

Старине, мало загрејане, потражише гуслара. Повикаше са свију страна: — Заврзан! Заврзан!... И одоше да га потраже. Али нити Заврзана нити иједног Зекиног друга; чак и Деве беше нестало. Сватови се погледаше.

Цвијић, Јован - ПСИХИЧКЕ ОСОБИНЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА

мрску насилничку владавину која их је сатирала, напуштали су завичај не обазирући се на материјалне интересе, да потраже гостољубивију отаџбину.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 1

Александар приђе и представи се. — Но, хвала богу, да једном и артиљерци мене потраже. Вечито тражим ја њих — говорио је командант у шали.

Доцније је дошла наша офанзива и Аустријанци су истерани. И две младе сестре решиле се да потраже гроб свога брата. Добиле су дозволу. Узеле су метални сандук и у пратњи два војника пошле су. — У два часа стигле смо.

Пандуровић, Сима - ПЕСМЕ

где његове тице Одлазе, да боље поднебље потраже, Некуд, где је лепше, где је живот мио... А с вечери, кад се сенке ноћи снаже, И пре пада свога — храст је мртав

Десница, Владан - Прољећа Ивана Галеба

гдје ли сам могао исплинути, и чудио се њиховом малограђанском одсуству фантазије, коме никако да сине гдје да ме потраже.

А никад ми се људи нису привиђали бједнији него у тјескобном оквиру своје мале среће. Бојао сам се да ме не потраже у мојој собици и да ме не затекну у сузама.

Ранковић, Светолик П. - ГОРСКИ ЦАР

наредбе кленовичкој општини, из које је Ђурица, и свима околним општинама : »да Ђурицу Дражовића у своме домашају потраже, ухвате, и под јаком стражом, добро везана, амо спроведу«.

Ђурић, Војислав - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ ПРИПОВЕДАКА

Кад то чу најмлађи син, оде браћи и каза им све по реду што је од оца чуо. Сад се договоре да крену у свијет, и да потраже очев трс.

Ћипико, Иво - Приповетке

Колико људи она познаваше што на шкољ свраћаxy забринути, у најжешћему кријесу, да воде потраже; уоколо све гори, воњ просушене смоле из борова јако одјелито се осјећа, а жало и стијење пеку, из њих врућина удара и

На пољани, између жбунова, момци потраже згодно место и стручак суве мирисаве траве да га под главе подметну. Неки од њихових — а познају их по беседи и по

Петковић, Новица - СЛОВЕНСКЕ ПЧЕЛЕ У ГРАЧАНИЦИ

текстове који им, такорећи, из будућности долазе, њима готово да и не преостаје ништа друго него да решење потраже у новоме ишчитавању старога поетског наслеђа.

Божовић, Григорије - КОСОВСКЕ ПРИЧЕ

Богићевић и Тодор Миленковић из Пећке Нахије, који кесама по околини дају новац на камату, кад дођу у Приштину, потраже по, макар, и белу меџедију, да плате тобоже конак у хану.

Тодоровић, Пера - ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ДОБРОВОЉЦА

Турци нас нису гонили. Упутим рањенике да потраже завојиште. Она гомилица што беше са мном жаљаше се да нема метака, а коморџија нигде ни од чуда. Шта да радимо?

Чајкановић, Веселин - РЕЧНИК СРПСКИХ НАРОДНИХ ВЕРОВАЊА О БИЉКАМА

в.›; Шулек, Именік, 57). У РЈА разликује се неколико врста. На Бадње вече, на Косову, кад бадњаклија донесе сламу, потраже по њој ч., па га баце у огањ да сагори, »да би се п на ниви уништио ч.« (СЕЗ, 7, 287, В. н Сцхнееwеиѕ, 33; 121).

Ћипико, Иво - Пауци

Млад виноград, у напону снаге, модри се као море. Гроздови пуни, обилати окитили лозу и одвојили се од лишћа, да потраже сунце и свјежину. Убере био грозд и — слатко зобље. Тако ишчекује друштво у винограду.

Миланковић, Милутин - КРОЗ ВАСИОНУ И ВЕКОВЕ

скоро исто тако тачно као и овај, путању и положај Нептуна, али енглески астрономи, на које се обратио да ту планету потраже на небу, пропустили су ту прилику. То, дабогме, не умањује заслугу Адамсову.

Секулић, Исидора - Кроника паланачког гробља

Адвокат је саветовао да ништа не предузимају док оданде не потраже податке о Ристи. Збиља је стигао акт којим се траже подаци о Ристину „предживоту”.

Ђурић, Војислав - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ ЈУНАЧКИХ ПЕСАМА

Ђе је срећа, ту је и несрећа: у Недића нестаде џебане, а не могу на ноге устати да потраже по друштву вишека, већ изгласа сташе дозивати: „О дружино, браћо Србадијо, није ли се у ког догодило ја вишека, да

Стефановић Венцловић, Гаврил - ЦРНИ БИВО У СРЦУ

А што они чине? Понапре потраже царева капиџију, пак пред њега долазе те му се лепо моле просећи се. Доста пут и дар му дају, с новци га подмићују

Сремац, Стеван - ЗОНА ЗАМФИРОВА

!“ И готови су већ да потраже тенџеру, а измећарка Васка већ пошла по њу да му је привежу на реп и викну за њим једно „Уа!

Copyright 2024 Igra Recima Политика приватности