Употреба речи рукавима у књижевним делима


Ненадовић, Матеја Прота - МЕМОАРИ

, да ли, да, ако ЈЕХАТИ, рус., ићи, путовати ЈЕЧЕРМА, тур., мушки прслук (с рукавима), украшан гајтанима ЈУН, слон., млад ЈУНКАШ, УНКАШ, облук на седлу КАБАДАХИЈА, тур., мањи дахија КАБУЛИТИ, тур.

Васић, Драгиша - ЦРВЕНЕ МАГЛЕ

Онда они сачекаше да се оруђе укопа, па, док су војници брисали очи рукавима својих изгорелих копорана, они одоше на онај велики, без ограде и као стакло клизав мост, да надгледају прелаз коња.

Африка

Две мале играчице, свештенице–фетишерке, у одећама са широким атласним рукавима који прелазе шаке, са ногама чврстим, витким, тамним, као у дерана.

Црњански, Милош - Сеобе 2

Био је прав, очигледно снажан, витак, али нежног здравља. Капут му је био извезен златом, дуж ивица ревера, и на рукавима, украшеним, крупним, сребрним дугмадима. Чинио се сав као посут цвећем од злата.

Исто је тако била сва сребрна, на рукавима. Павле је јахао у белим, кожним, чакширама, а на грудима, у тој црнини капута, имао је бели прслук и свилени жабо.

Цвијић, Јован - ПСИХИЧКЕ ОСОБИНЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА

Такве су најпре невестинске кошуље, ђурђевајке, које су везене на прсима, при дну и нарочито на рукавима који се одликују особитом елеганцијом. Махом није довољна једна цела зима да девојка извезе једну такву кошуљу.

Као и код Мијака карактеристичне су ресе на рукавима од кошуља и око појаса. Као што смо рекли, због конкубината је ово становништво примило нешто турске крви.

Горе је преко кошуље сукнена црна и кратка долактица, која је налик на мијачко „гунче“, са рукавима само до лаката. На глави је куповна махрама, обично сивкасто-зелене или зеленкасте боје.

Просто се одевају хаљинама од сукна, топлим, али неспретним. Женска ношња има само мало шара на рукавима од кошуља, али су то шаре са чистим геометријским мотивима.

Те орнаментике има и остраг на кошуљи, на рукавима и на прсима. Шаре су од црне вуне и представљају само вертикалне линије и површине са великим звездама од срме.

Игњатовић, Јаков - ВЕЧИТИ МЛАДОЖЕЊА

У дућану, у обичан дан, на себи је имао стари кратак „јанкл”, лети и без њега, са засуканим рукавима на кошуљи, па онда увек чакшире у чизмама, капа од црне коже.

Црњански, Милош - Сеобе 1

затим запањен и са лица, виде да се сва обукла у ружичасте и беле чипке, са два реда огромних превеза на грудима и са рукавима, који су од лакта и сами били читаве сукње.

и отимаше, јер кошуља му је, сва искидана, висила из паса и из груди, а одећа му беше поцепана, и на коленима и по рукавима.

Станковић, Борисав - ИЗ СТАРОГ ЈЕВАНЂЕЉА И СТАРИ ДАНИ

Каква ли беше тада! У шалварицама, кратком, тесном минтану са широким рукавима, опасана бошчицом, у лаким папучицама и повезане главе, иђаше ти. А ход ти беше брз, лак.

И то хитро, озбиљно, са засуканим рукавима, уздигнутим шалварама, пазећи да се не упрљаш, ти у мах све то свршиш. После, пошто затворимо кухињска врата, држећи

Тетка ми изишла чак пред кућу. Запрашена брашном, улепљена тестом, са засуканим рукавима, сва срећна, грли се и љуби с мојом бабом, оцем, мајком... — Туго, туго... Слатки моји, смрзли сте ми се?

Капор, Момо - БЕЛЕШКЕ ЈЕДНЕ АНЕ

На пример, ја у џемперишки: — Тако је дивно излизан на рукавима! — диви се Беби. — Десет комада! — опалим цену. — Баш си срце што се растајеш од тако дивно излизаног џемпера!

Милошевић-Ђорђевић, Нада - ЛИРСКЕ НАРОДНЕ ПЕСМЕ

је и људи за мишицу дилберика (дилберка) драгана, миљеница, лепотица долама - мушка и женска горња одећа, обично с рукавима, дуга до испод колена, од љубичасте (мор), зелене или црвене чохе; доламу су носили јањичари, а касније постаје део

- залазак; крај, свршетак; запад, западна страна зубун (зобун) - горња мушка и женска хаљина од сукна са кратким рукавима или без рукава Ибришим - свилени конац измећарство - служба, помоћ Јаглук - дугуљасти рубац (марама) од финог веза

Станковић, Борисав - НЕЧИСТА КРВ

устајалости и прашљивости његовог чоханог одела: широких чакшира, кратког количета, фермена са широким, отвореним рукавима. Био је исто онако у чохано одело обучен.

Кнежевић, Миливоје В. - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ УМОТВОРИНА

бељ — губер, покривач беша — бешика, колевка бијељ — в. бељ бјелача — бела сукнена мушка хаљина с рукавима бјечве — сукнене чакшире блавор — врста дугачког гуштера; живи у Далмацији, Херцеговини, Македонији и Истри брав —

Матавуљ, Симо - БАКОЊА ФРА БРНЕ

Гуњића није имала, те, како је плела, виђаху јој се бијеле мишице у широкијем рукавима од кошуље, а и врат од коријена бијаше гô. На ногама имаше црвене чарапе у отворенијем мествама.

Ћосић, Добрица - КОРЕНИ

Како?... Да ти купујем одело и обућу мање него што теби треба... Било је смешно гледати дечачића у капуту с кратким рукавима који су му руке чинили још дужим.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

Један тип предратног практиканта, мршав као чибук, истегнута лица, у црном излизаном капуту са кратким рукавима, са густим црним маљама по рукама, превртао је очима и кревељио се.

Ђурић, Војислав - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ ПРИПОВЕДАКА

— схваташ ли? антерија — кратка хаљина са рукавима која се носи испод друге ар, арови — коњушница арата — весеље, игра аргатлук — рад под надницу арна — добра

Петковић, Новица - Два српска романа (студије о Сеобама и Нечистој крви)

Ту је и мајка, која - тачно као у Нашем Божићу - у памћењу једнако стоји „око огњишта са засуканим рукавима”. Куће - куће из „старих дана”, из „пустог турског” времена - оронуле су, уза земљу се припиле, али су „топле”; док

Петровић, Растко - АФРИКА

Две мале играчице, свештенице–фетишерке, у одећама са широким атласним рукавима који прелазе шаке, са ногама чврстим, витким, тамним, као у дерана.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 3

Варда!“ — разлегали су се узвици људи и врисак жена, при налету дивљих, босих коњаника, у кошуљама са задигнутим рукавима. Облак прашине обавио је столове пред кафаном „Неа Елас“, где су седели Грци.

Са окренутом главом према отвору, зачешљане косе уназад, у кошуљи са заврнутим рукавима, лежао је на кревету од дасака наредник водник, и читао једну књигу.

Лесковац, Младен - СТАРИЈА СРПСКА ПОЕЗИЈА

девером, Младожења с старим сватом, А пред њима тај војвода Са чутуром накићеном; За њима су енђебуле Са везеним рукавима, И сватова ред дугачак; Подигли се бели свати Светој цркви насред села, Гди венчаше младо момче Са лијепом

Кочић, Петар - ИЗАБРАНА ДЕЛА

цар има још земаља џамија — муслиманска богомоља џубе — „мушка и женска дуга горња хаљина без рукава (или с кратким рукавима), зубун“ шенлук — весеље уз пуцњаву шикутор — извршилац судске пресуде шикуције — види шикутор шићарити — лако

Станковић, Борисав - ГАЗДА МЛАДЕН

Као свакад, тако је и тад обучена у бело одело. У шалварама и белом, тесном минтану, са широким затвореним рукавима. Од целе ње онако беле само јој одскаче црна коса и више ува јој у страну приљубљен велики кадифени цвет, божур.

У празничном оделу, новој колији, чоханим чакширама, са засуканим рукавима, да му се видела бела, нова кошуља, украшена чипкама, са натраг забаченом и везаном колијом, да му не смета у ходу,

Станковић, Борисав - ТАШАНА

Улази Сарош (у тридесетим годинама, распусна изгледа, негована лица, још негованијих бркова. Са заврнутим рукавима, те му се виде још лепше и нежније руке.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

Обукли су им неке старе копоране, да им се руке и не виде, и деца млатарају дугачким рукавима, што их, вероватно, још и више замара.

Ђурић, Војислав - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ ЈУНАЧКИХ ПЕСАМА

Између тока био је извезен крст. На прсник се облачило суро јапунџе или кабаница са широким оковратником и широким рукавима опшивеним кожом. Ниже прсника широки кожни појас, ћемери, ханџари, кубуре и ножеви.

антерија — кратка хаљина са рукавима која се носи испод друге ар — в. ахар арамбаша — в. харамбаша Арапин — (у народном јез.

биљур — кристално стакло бињекташ — велики камен са кога се пење на коња бињиш — од црвене тканине огртач са дугим рукавима и обично са огрлицом од самура Биограци — Београђани бирдем — одмах бити до кољена — бити први уз некога бити у

(1585—1661), Ахмед (1630—1676), Мустафа (1689—1691) ћурак — кожух, бунда, хаљина крзном постављена и оперважена (с рукавима) ћустек — гвожђе, уже (којим се везују коњске ноге) убав — леп убитнути — побећи увјеџбати — добро научити

Copyright 2024 Igra Recima Политика приватности