Употреба речи саветовао у књижевним делима


Ненадовић, Матеја Прота - МЕМОАРИ

Но после видим како је то лепо бити попа. Кад сам вам казао кратко владичино слово, да вам кажем како ме и отац саветовао: „Сине, — рекне ми он кад сам први пут у моју нурију полазио, — ти си јошт млад и не знаш какав је свет, ти си врло

” (Он је мене многи пут звао: чича-прота.) Ома вратим се ја са Мењеницом у војску, и колико сам умео саветовао и казивао, зашто смо устали војевати: да би се са божјом помоћу избавили од турскога зулума, а другојачије не можемо

Веселиновић, Јанко - ХАЈДУК СТАНКО

— Шта рече, шта? Зар има неко у мојој кући ко сме рећи нећу, кад ја то хоћу?... Јеси ли ти то?... Не бих ти то саветовао!... Него, ти ћеш поћи за Лазара! — Али, бабо... — Ни речи више! Одлази! — Убиј ме!... — Ти ћеш поћи за Лазара...

Сремац, Стеван - ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА

»Па немој да срамотиш своје красне коње, па да и будзашто возиш — саветовао га је Нића. — Та видиш ли како ти је запала сикира у мед, па није да је само сикира, нег’ и сво држаље.

Црњански, Милош - Сеобе 2

У Бечу сматрају да је онај ко је саветовао да се тим официрима изда апшит из војске, морао сићи с ума. Он, Гарсули, лично, жели да се види с тим официрима.

Да су њега, Енгелсхофена, питали, он би био саветовао да им се оставе обичаји при сахрани. Они су дошли у царевину да ратују, а не да буду наполичари комитатима и спахијама.

Има да га вози, до дереглије на Бегеју, са везаним рукама, али ће га у дереглији ослободити сваког окова. Саветовао би му да се хришћански понаша, да буде миран и да се не излаже подсмеху хусара.

О свему и свачему. А они би затим одлазили, задовољно. Као што им је командовао у војничком послу, Трифун их је саветовао и у породичном кругу. Једино биће које, уопште, није Трифуна слушало, била је госпожа Кумрија.

Жив се неће дати, да га арестирају. Млади Јерменин, међутим – који је личио на гаврана, са наочарима – смејао му се и саветовао га је да не буде луд и не излаже, ни себе, ни Копшу, освети караулних официра.

То јест, полицајмајстор рече Гроздину да би му саветовао да се о том не распитује и, у то, не меша. Неко, каже, врбује Сремце, сираке, па их као Чрногорце, продаје.

Копша је саветовао Павла да се чува Божича. Божич је човек који не преза, ни од убиства. Кад се из ареста вратио, затворио је рођену

Довешће они Русе, на коњу, као олују, у Сервију! Вишњевски је Павлу саветовао да иде у пехоту, у Кијеву, јер је Колегија јача од Костјурина, а тим путем, Павле, може, једног дана, обрести се и у

Па ти људи греше, можда, јер су као у бунилу. Вишњевски је онда саветовао, још једном, Исаковичу, да остане у Токају. Било би му лепо.

Бригадир Виткович саветовао им је да учине росијској војсци што више комплимената, а да им не падне на памет да величају Францеза, или Прајса.

Виткович, па и Костјурин, били су обећали Трифуну, сасвим сигурно, децу. Вишњевски је саветовао Трифуна да оптужи жену, да му је покрала кућу, а да децу тражи, на основу свог пасоша, који му је аустријски Двор

Витковича, да ли зна нешто, о посети царице, а Виткович му рече да о томе, сад, први пут, чује, али да искључено није. Саветовао је свог рођака да ћути о томе, и да ником живом, царицу и њен долазак, не помиње.

Нушић, Бранислав - ПОКОЈНИК

СПАСОЈЕ: Добро, добро, даћу! ЂАКОВИЋ: Лепо, споразумели смо се. Саветовао сам вам да не чачкате и не стављате на велика звона. Добро!...

Требјешанин, Жарко - ПРЕДСТАВА О ДЕТЕТУ У СРПСКОЈ КУЛТУРИ

), он се тада увек саветовао са одраслим ожењеним члановима задруге. Код њега је стајала кеса са новцем, он је по својој вољи располагао

Скерлић, Јован - ИСТОРИЈА НОВЕ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Полазећи од саме стварности, он је говорио о стварности, критиковао, саветовао и упућивао. »Словесни човек будући, вели он, имам богодану и природну власт другима мисли моје сприопштавати и што сам

Мицкијевич је раније саветовао да се из народних косовских песама створи потпун еп и Новић је први у српској књижевности учинио тај покушај.

Симовић, Љубомир - ХАСАНАГИНИЦА

Седи и размисли! ХАСАНАГА: А сад ме чуј, док ти још говорим језиком! Знам да си ме целих дванаест година саветовао, разумевао, и тако даље! Зато те толико и трпим. А сад чуј шта ти кажем: Сад нећу да ме разумеш!

Капор, Момо - БЕЛЕШКЕ ЈЕДНЕ АНЕ

Узео сам ново паковање, како ми је саветовао продавач, а када сам се вратио кући, имао сам шта да видим: и ово паковање Горгонзоле било је буђаво и с потпуно истим

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 1

Јеси ли ра-зумео?... Одлази! — Александар се обрати мени: — Е, ништа не може да буде од њега. И саветовао сам га, и тукао... и опет ништа... Него, имаш ли једну цигарету? Рекох му да сам последњу попушио ноћас.

А киша је лила, па им се цеди низ лице и одело, које је већ давно било засићено водом. Саветовао сам им благим и пријатељским гласом да се врате, док не стигне попуна. Колико да скину одговорност са себе.

Црњански, Милош - Лирика Итаке

Извињавао се и мени што ми бриге ствара, сад, кад сам почео да учим грчки. Вели, то је тешко, зна. Саветовао ми је да учим, добро, и да се лепо понашам према матери. Отишао је из Темишвара, мирно, и никад га више нисам видео.

Поповић, који ми је дао оцену највишу међу оценама, саветовао ми је са своје стране да треба да радим тезу доктората, о поезији Лазе Костића.

Ћосић, Добрица - КОРЕНИ

Па кажем себи: Никола, сад или господар или покојник! Знам да би ми и отац исто саветовао. Начујем да Тома Вучић спрема буну. Бесан човек беше. Руке сам му увек више од памети уважавао.

Велмар-Јанковић, Светлана - ДОРЋОЛ

„Не смуштеније“, саветовао је он тада Карађорђу, „већма дерзновеније је сада потребно.“ Несклон томе да овакве савете чују зидови који су, по

Ранковић, Светолик П. - ГОРСКИ ЦАР

— И нестаде га у кукурузу. — Шта си му то говорио ? — запиташе сељани кмета, кад се врати међу њих. — Па знаш... саветовао сам човеку да не пропада тако млад узалуд, нека се преда власти.. — Па шта вели он? — Ништа.

Пупин, Михајло - Са пашњака до научењака

Он ме је саветовао да напустим трчање за лепотама Швајцарске и да потражим мир у свом родном месту. Рекао ми је да ме иначе неће спасти

Постојале су такве четири почасне групе у Кембриџу оних дана. Нивен ме је саветовао да се прикључим почасној групи из математика, такозваној математичкој ”трајпос”45 групи; усто, нашао ми је и

Очигледно није придавао велику важност недостатку мог праюичног искуства у експерименталној физици, али ме је саветовао да не губим више времена.

То му се јако допало јер ми је саветовао да сваки младић мора мислити својом главом. Сличан савет добио сам неколико година касније од професора Виларда Гибса

нисам имао прилике да радим у лабораторији за физику и да сам се, углавном, бавио математичком физиком, насмејао се и саветовао ми да овај недостатак што пре отклоним.

” Једном сам упитао професора Роуленда да ли га је ико саветовао да да оставку на положај на Џонс Хопкинс универзитету зато што је предлагао систем наизменичних струја за

том не употребим жицу која је дебља од оне у обичном каблу који ради до двадесет миља, Хачинсон се сасвим уозбиљио, и саветовао ме да поднесем одмах патентни захтев.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 3

Јаребица!... — повикаше. — Ја сам артиљерац — правдао се клатећи се. — Брана ће као пешак лакше скочити. „Фикус“ је саветовао свога водног официра: — Боље ти је да јуначки погинеш, него да одступиш... и обрукаш нацију. — Ко, је л’ ја?

Али ми смо без његова знања позвали пуковског лекара. После детаљног прегледа лекар му је саветовао да иде у болницу. Али потпуковник Петар није хтео да чује.

— Немој, немој, Трајко. Изостани ти вечерас — саветовао га је очински командир. — Изиђи, имаћеш ти прилике и други пут. Трајко није излазио, већ је напућио усне и љутито

Имао је огромну снагу. Говорио ми је прво строгим гласом, а затим саветовао да се примирим, да ћу се ја можда опет вратити, јер ми не могу, тек онако, одузети два месеца боловања.

Ненадић, Добрило - ДОРОТЕЈ

каже, болест је укроћена и неће бити опасности да се поново поврати само ако будемо пажљиво чинили оно што нам он буде саветовао. Дао је упутства слушкињи Милени и њеном сину кљастом Тихомиру. Неће више долазити.

Миланковић, Милутин - КРОЗ ВАСИОНУ И ВЕКОВЕ

У лето године 1845, саветовао је тадањи управник, париске Опсерваторије, Араго, свом младом помоћнику, бившем инжењеру монопола дувана, Леверијеу,

Секулић, Исидора - Кроника паланачког гробља

Трчи као без душе, шешир га поклопио, изгледа као без главе. Адвокат је саветовао да ништа не предузимају док оданде не потраже податке о Ристи.

Талијанка се мало смирила, али је остала туђа свему и свакоме. Бошко је с поносом друговао и саветовао се са својом кћери.

Жена му је једва стизала до струка. Волео ју је, али се никада с њом није саветовао ни о чему. — Имаш ти доста и сувише посла у нашој кући, и кад чујеш друкчији разговор, боље сама изађи, јер ти се и од

Спида је помогао новцем Цветана да отвори радњу, и он га саветовао да то буде пекарница. — Да сачуваш лепоту, то ти је најбоље занимање. — Шта ће ми лепота кад сам сиромах.

Нушић, Бранислав - АУТОБИОГРАФИЈА

не би знао лекцију а донео му је данас, јуче или тих дана, двадесет главица купуса и три венца лука, онда би га овако саветовао: — Видиш, синко, ти имаш честита и ваљана оца, па би требало на њега да се угледаш.

Када би нас, на пример, наш професор опомињао и саветовао да приљежније учимо његов предмет, тај би његов савет овако, отприлике, гласио: — Пази шта радиш, јер qуілібет

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

УСТА МИЧУ, ТРБУХ НЕ ОСЕЋА Командант нас је увек утишавао и саветовао да избегавамо сваки сукоб са становништвом. „Ми смо на туђој територији, и нека имају утисак да смо дисциплинована и

Лупкајући цигаретом о кутију говорио је: — Мислиш?... А ја бих теби саветовао да направиш комарца од злата, па да га забодеш у машну кад обучеш „цифл“. Мој брајко!... Смеје се поручник Мишић.

Сремац, Стеван - ЗОНА ЗАМФИРОВА

Паша се врло често саветовао с њим. Колико су само кафа и наргила посркали и чибука попушили и мастика попили, и Замфир у пашином конаку и паша у

Copyright 2024 Igra Recima Политика приватности