Употреба речи ураде у књижевним делима


Сремац, Стеван - ПОП ЋИРА И ПОП СПИРА

кажу, прснути тиква, и догодити се оно чему се нико није надао, и што би се замерило и самим простим парохијанима кад ураде.

Цвијић, Јован - ПСИХИЧКЕ ОСОБИНЕ ЈУЖНИХ СЛОВЕНА

Махом не разраде послове (не само на делу већ и у мислима) до крајњих конзеквенција. Врло ретко ураде штогод потпуно. Често мисле да је исто видети или осетити и извршити. Има, дакле, доста површних.

који су од пре два-три поколења посрбљени или побугарени: они су неодлучни у великим историјским моментима; ако што ураде, то је често несмотрено или неспретно.

Олујић, Гроздана - ГЛАСАМ ЗА ЉУБАВ

Она је то могла. Жене све могу. Шта је то што оне не могу да ураде, Боже свети! - Кад је отпутовала, Сулејмане? - рекао сам и не запажајући да ме зелембаћ посматра нестрпљиво.

Капор, Момо - НАЈБОЉЕ ГОДИНЕ И ДРУГЕ ПРИЧЕ

Пушећи на вишњеве луле домаће производње шверцовану шкију из Херцеговине. Помислих на то шта је све требало да ураде ти часни људи, колики пут да пређу да би се на завршетку породичног стабла нашао један овако отмен младић што тако

Панић-Суреп, Милорад - СРПСКЕ НАРОДНЕ ПРИПОВЕТКЕ АНТОЛОГИЈА

Тако и ураде. Кад дођу кући, отац их једва дочека: — Добро дошли децо! Еда је бог дао да сте нашли воду? А старији синови одмах

Капор, Момо - БЕЛЕШКЕ ЈЕДНЕ АНЕ

Али оно ипак нису могли да ураде пред свима, колико год да су се трудили: једноставно, није им никако ишло. Мислим, ствар је управо у томе!

Мислим, не би се мушкарци, од којих се свих тих вечери очекивало да ураде оно пред публиком, у знак протеста и све, љубили једни с другима као шашави, него би били лепо ожењени Францускињама

Караџић, Вук Стефановић - СРПСКЕ НАРОДНЕ ПРИПОВЈЕТКЕ

” Те тако и ураде: поврате се и ухвате бабу, те јој отму ону траву и почну мазати оне људе док сви говорити и мицати се почеше.

Тако и ураде. Кад дођу кући, отац их једва дочека: „Добро дошли, децо! Еда је Бог дао да сте нашли воду?“ А старији синови одмах

Ћосић, Добрица - КОРЕНИ

С ким ли се смотала? Наговарао је да с Толом... Дуго мисли. Није, није. Оне то увек ураде са оним у кога не сумњаш. Да не бих посумњао у Мијата, она га преда мном грди. Прети да ће га истерати.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

угледали су они савезнике, о којима су толико доброга и лепога слушали, и за које су, видело се одмах, били готови да ураде све што могу.

Ђурић, Војислав - АНТОЛОГИЈА НАРОДНИХ ПРИПОВЕДАКА

Те тако и ураде: поврате се и ухвате бабу, те јој отму ону траву и почну мазати оне људе док сви говорити и мицати се почеше.

Ћипико, Иво - Приповетке

— Зашто да оставимо радњу? Потребни смо. Опет обојица ћуте, размишљај у, али залуду: не могу да се одлуче што да ураде. А пред њима стоји раскомадани хлеб; сунце их гризе и море мирује; око њих се све упокојило.

Ваља да прође поред саме касарне, а увијек, када се између војника нађе, преда да јој што зла не ураде. На крају града, с једне и с друге стране улице, из крчме слуша пјесму, а ондје гдје су црвени застори на вратима

се прве зраке љетњега сунца помолише и весело заиграше по пучини у хиљаду пламичака, људи се почеше договарати што да ураде.

Божовић, Григорије - КОСОВСКЕ ПРИЧЕ

Туп израз беспомоћности обли му лице као сваком кому је свеједно што ће са њим да ураде. — Причекај, Богдана, има за то времена — промуца тихо и својски. Смири се... Дошао ти је у кућу гост... Добро, гост..

Чајкановић, Веселин - РЕЧНИК СРПСКИХ НАРОДНИХ ВЕРОВАЊА О БИЉКАМА

учини, замењује (обично код суседа); сем тога, »узму мало семена у крпу и провлаче кроз недра мртваца, јер, ако то не ураде, неће ,живот да роди̓ (ништа неће родити у тој години)« (ГЕМ, 25, 1962, 176). Сено. На везу с.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

Неки дохватио месо рукама. Други протестују на тај поступак, али чекају згодну прилику да и они то исто ураде. Марински официри гледају нас љубопитљиво, а и помало су изненађени.

Сремац, Стеван - ЗОНА ЗАМФИРОВА

Тако и ураде. дође зет Гопе по Зону и одведе је. Али је несрећа била то што је она песма о Зони стигла пре ње у П*, и Зона је само

Copyright 2024 Igra Recima Политика приватности