Upotreba reči pomire u književnim delima


Obradović, Dositej - BASNE

„Nismo li mi ludi — reku ova dva neprijatelja — da se ovde deremo i ubijamo na padoct naših opštih dušmana?” Pomire se i napiju se, jedan s jedne strane, drugi s druge, i ody svak svojim putem.

Po dovoljnom vremenu iznese zemljedelac pred zmijino obitalište hleba i soli, i počne zvati zmiju da se pomire; no ne znam činjaše li to s dobrim ili s zlim namjerenijem. A zmija mu odgovori: „Sve je to zaludu, moj komšija!

” Naravoučenije Ljudi koji jedan drugom veliko zlo učine, ako se kad i pomire, opet nek se jedan drugoga čuvaju. Ovo je zmijino mudrovanje.

Nenadović, Mateja Prota - MEMOARI

i da on nama nikakve pomoći ni u čemu učiniti ne može, no da će toliko učiniti i nas i turske dahije pozvati da nas pomire. I baš sve mi se čini da je to pismo datirato 20. marta, valjda je po rimskom.

da nam ni u čem pomoći neće, jerbo bi svoj prijateljski s Portom traktat pokvarili, samo da će nas i Turke pozvati da pomire, — vidimo da je od mira slaba nadežda, počnemo se razgovarati o Rusiji, premda nam austrijski car kroz prste gledi a

Crnjanski, Miloš - Seobe 2

XXV TROFIM ISAKOVIČ TRAŽI U KIJEVU SVOJU DECU Iako su Varvara i Petar bili naterali Trifuna i Pavla da se pomire, to primirje trajalo je samo pred svetom. Kad bi ostali nasamo, Trifun i Pavle bi se razilazili, psovkom.

U drugoj polovini života ljudskog, volja i misli bili su jači. Trebali su svi da se pomire sa svojom sudbinom. U jednom svom pismu, Pavle je pisao, Isaku Isakoviču, da starog poočima njihovog, Vuka, Isakoviča,

Crnjanski, Miloš - Seobe 1

Pognute glave po ceo dan, on je čak imao lude misli pri tome, da posle obavesti brata, pa da je oteraju, pa da se pomire, da oproste, ta braća su.

Sremac, Stevan - PROZA

Maksim na Krla što mu je ovaj jednom kazao »gospodine«, i ovaj mu je sad zato dao prase da zagladi pogrešku i da se pomire. Šta će Maksim, nego primi prase i zavoli ga jako. Bilo je vrlo umiljato.

Panić-Surep, Milorad - SRPSKE NARODNE PRIPOVETKE ANTOLOGIJA

car ču šta je bilo s tolikom vojskom i takvim vojvodama, zadrhta od straha da mu ne otme carstva, te ga pozva da se pomire. Ovaj uzjaha magarca, natuče šešir, a štap u ruke, pa pravo u carski grad.

zakopa, i pošto mu vrijeme žalost malo utiša, onda dođe jednom zmiji pred rupu, i dozvavši je stane joj govoriti da se pomire, i da izlazi opet pred svoju rupu, i da žive u prijateljstvu kao i prije što su, dodajući da se ono već ne može

Knežević, Milivoje V. - ANTOLOGIJA NARODNIH UMOTVORINA

zakopa i pošto mu vrijeme žalost malo utiša, onda dođe jednom zmiji pred rupu, i dozvavši je stane joj govoriti da se pomire i da izlazi opet pred svoju rupu i da žive u prijateljstvu kao i prije što su, dodajući da se već ne može popraviti što

Obradović, Dositej - ŽIVOT I PRIKLJUČENIJA

I da ne dođoše Turci, da ih ne smire i pomire, dosad, bog i duša, bilo bi i[h] jošt toliko; i ne znam bi li ko ostao neproklet.

Đurić, Vojislav - ANTOLOGIJA NARODNIH PRIPOVEDAKA

zakopa, i pošto mu vrijeme žalost malo utiša, onda dođe jednom zmiji pred rupu, i dozvavši je stane joj govoriti da se pomire, i da izlazi opet pred svoju rupu, i da žive u prijateljstvu kao i prije što su, dodajući da se ono već ne može

Tesla, Nikola - MOJI IZUMI

traženi odgovor na mnoga hitna industrijska pitanja i mada je trebalo da se prevaziđe određeni otpor i da se kao i uvek pomire oprečni interesi, komercijalni nastup nije mogao još dugo da se odlaže.

Miljković, Branko - PESME

Žuboriku biljno pesmom dozivaju I dan iza leđa ko potonji cvet. Bela im vrana na jeziku. Znaju Sa lažnom slikom da pomire svet.

Jakovljević, Stevan - SRPSKA TRILOGIJA 2

— A kažu nosi ka mečka. — Vidi molim te, odostrag kao konj, a odnapred kao magarac!... Mazgovoci nikako da se pomire sa svojom novom ulogom.

Đurić, Vojislav - ANTOLOGIJA NARODNIH JUNAČKIH PESAMA

Naši preci odlazili su u hajduke zato što nisu mogli da se pomire sa ropskim životom. Oni su vekovima tražili i očekivali pomoć od neporobljenih evropskih zemalja, u prvom redu Od