Upotreba reči potraje u književnim delima


Veselinović, Janko - HAJDUK STANKO

Od silne vlage i nazeba svi su skoro govorili promuklo, očni im kapci naduveni, a oči zakrvavljene. — Ljudi! Ako ovako potraje još dva dana, neće se moći barut sačuvati! — reče jedan. — Bogami će trajati!

Nije mi zbog nas, ali će nam džebana ovlažiti ako ovako potraje!... Na sve to odgovaraše mu sitne kapi, što čisto lopovski lupkahu po šatoru, kao da šapuću... 16.

Ignjatović, Jakov - VEČITI MLADOŽENJA

Devojku je zbunio. Da to dva tri dana tako potraje, morala bi poludeti. Gospođa Matilda bila je njima jako naklonjena. Šamikina narav joj se dopala.

Trebješanin, Žarko - PREDSTAVA O DETETU U SRPSKOJ KULTURI

Istom onda kada mati ustane iz babina sasvijem, pa kada može dočekati svoga kuma, onda će dijete krstiti. Ovo potraje cijelijeh prvijeh šest nedjelja, a i poviše bogme.

Kapor, Momo - NAJBOLJE GODINE I DRUGE PRIČE

Udišem zbog toga duboko miris štale da ga zapamtim, da mi što duže potraje kad se vratim među radijatore, a sve nešto mislim u sebi: »Bože, kakva sam to kukavica, što sve ne ostavim pa lepo s

Popović, Jovan Sterija - RODOLJUPCI

ŠERBULIĆ: To sam dobio od jednog Madžara što sam ga iskupio od Serbijanaca. Ali ako ovako jošt potraje, te se ne vratimo kući, otići će bestraga i šmuk i sve. SMRDIĆ: Taj Rus kao da na puževima ide.

Jakovljević, Stevan - SRPSKA TRILOGIJA 1

A put uzan, te žene viču, a deca počeše da plaču. Ali naređenje mora da se izvrši jer, ako ovako potraje, zagušićemo se na drumu. Poslužioci na rukama zanose njihova kola, da ne padnu u jarak sa strane puta.

Stanković, Borisav - NEČISTA KRV

istina teško, mučno, sporo, ali malo po malo poče osećati kako se na sve to navikava i kako će, ako ovako i dalje potraje, naposletku — a pri tom kako bi se zagrcavala, kako bi joj počele suze da naviru od radosti!

Olujić, Grozdana - NEBESKA REKA I DRUGE BAJKE

Zašišta, zaprašta oganj, a gradske oce zahvati užas. Šta sada? — Ako ovako potraje, uskoro neće biti ni grada! — rekoše oni. Sazvan bi Savet Mudraca. Bez uspeha. — Možda će Đisara znati?

Desnica, Vladan - Proljeća Ivana Galeba

I tako više puta redom. Katkad nebrojeno puta redom. U svečanijim prigodama znalo je to da potraje i nekoliko minuta. A u naročito svečanim, prijetilo je da poprimi vid jedne apsolutno nepremostive zapreke — kao neki

Dobar je, dakle, i on. Ali samo uz jedan uslov: da ti potraje do kraja. Ja ti to od svega srca želim, kad si već na tom putu; da ti potraje do kraja, da se ne dogodi da on umre

Ali samo uz jedan uslov: da ti potraje do kraja. Ja ti to od svega srca želim, kad si već na tom putu; da ti potraje do kraja, da se ne dogodi da on umre prije tebe. Jer to bi — poslušaj me dobro!

— rekao bih gotovo da je kod svakog boga, pa ma kakav bio i u ma čemu se sastojao, najvažnije i najbitnije to da nam potraje do konca. Ja se od srca nasmijem. Došao mi je odjednom bezazlen kao dijete.

A ja mu je ne pružim odmah. Malko otežem, da mu poraste želja, i pustim da mu potraje sasvim kratka neizvjesnost. To radim zato da mu bude veće zadovoljstvo kad najzad dobije violinu u ruke.

Golo osjećanje bivstvovanja. * Da, neka potraje tako, neka samo potraje tako! Jer zbilja preumoran sam za drugo što. Neka trajanje traje, toliko da budem siguran u

Golo osjećanje bivstvovanja. * Da, neka potraje tako, neka samo potraje tako! Jer zbilja preumoran sam za drugo što. Neka trajanje traje, toliko da budem siguran u stvarnost stvarnosti, ali

Ćipiko, Ivo - Pripovetke

Bilo je umora i smeha, uzdisanja i pevanja. Cveta se veselila: „Ako ovako potraje, biće zarade!” — i već je u glavi sricala koliko će novaca doneti bolesnom čoveku.

A zorom iznenada vetar zaveja silnije, kao da mu je do inada. —Bog zna kad će izduvati! Može da potraje još i nedelju dana, rekoše joj neki, što se s njima svetovala.

Jakovljević, Stevan - SRPSKA TRILOGIJA 3

—... Ako da blagi Bog da ovaj rat potraje još ovoliko, ja odoh u moju Potrkanju kao gospodin narednik. — Bre, bre — smeje se komandir — ala su ti skromne želje.

Mi smo se samo zgledali. Sad, pred suđenim časom, hteli bismo da još malo potraje ova tišina. Jer ko zna šta nam nosi sutrašnji dan. — Gospodo, zove vas komandant — izveštava posilni Isajlo.

Nenadić, Dobrilo - DOROTEJ

Osećam se već malo bolje. Bol u utrobi mi je uminuo. Ako ovako potraje, smoći ću snage da se dignem iz postelje, pa možda i da izađem iz ove memle u kojoj se gušim.

Ostajao bih znojav na mrazu od koga puca cerić, u tankoj košulji, sve dok se ne bih smirio, a to je znalo da potraje i da potraje, pa ipak nikada ni kijavicu ne bih zaradio. Kad sam sinoć izjurio napolje, duvao je ledeni severac.

bih znojav na mrazu od koga puca cerić, u tankoj košulji, sve dok se ne bih smirio, a to je znalo da potraje i da potraje, pa ipak nikada ni kijavicu ne bih zaradio. Kad sam sinoć izjurio napolje, duvao je ledeni severac.

Jakovljević, Stevan - SRPSKA TRILOGIJA 2

Sećaš se?... Jest, baš dvadeset četvrtog oktobra. — Komandir zaćuta, pa me značajno pogleda. — Zamisli... Ako rat potraje još jednu godinu, ovoga datuma treba da se čuvam. Otišao sam toga jutra na osmatračnicu.

A meštani snabdevaju namirnicama i jedne i druge, i mole boga da ovakvo stanje što duže potraje. Preko dana ostali smo skriveni među šumarcima. Sunce je sagorevalo.

Ne sumnjam. Naša zemlja biće slobodna. Ali, druže, bojim se... Ako ovako potraje, pitam se: ko će uneti zastavu slobode u zemlju? Teško mi je mnogo... Ne znam šta će sa mnom biti.

Olujić, Grozdana - SEDEFNA RUŽA I DRUGE BAJKE

Ako i jeste, nek potraje!« Utom se nevesti između obrva ucrta bora, pobele kosa iznad slepoočnica. Kad neko nepoznat uđe u kuću već se snahi