Употреба речи осетљив у књижевним делима


Веселиновић, Јанко - ХАЈДУК СТАНКО

Осећао је неки терет на души и био тако осетљив да га је све вређало, па чак и хрка једног спавача иза леђа његових. Хајдуци су ћутали.

Црњански, Милош - Сеобе 2

охоли, ајлугџија, навикао на живот међу хусарима, и на коње, у штали, ишао је по свету, после тог преноћишта у Дукљи, осетљив, на сваку појаву јесени, на сваку жалост, коју види, а увидео је, колику снагу имају, у људском животу, љубави, и

Томе се није надао. Као и његова браћа, био је осетљив, на све, што се о њиховој фамилији прича, па се кретао, зазирући, од сваког новог досељеника.

Нушић, Бранислав - ПОКОЈНИК

СПАСОЈЕ: А затим, ти би отишао на годину дана робије. АНТА: Опет! Казао сам ти да сам на ту реч осетљив. СПАСОЈЕ: Хтео сам, знаш, само да изложим све последице. Али има једна која је тежа од свих. То је господин Бурић.

Ранковић, Светолик П. - СЕОСКА УЧИТЕЉИЦА

Ја сам човек осетљив, и тешко ми је кад ко, нарочито таква женскиња, о мени рђаво мисли. Госпођице, ја имам рођену сестру, која је у вашем

Црњански, Милош - Лирика Итаке

Обријане длаке пливале су у басену. То ми је било тешко, јер сам, у оно време, био врло осетљив, осетљив поетично. Поменута млада девојка са којом сам се био верио ухапшена је у Трсту и доведена на Ријеку.

Обријане длаке пливале су у басену. То ми је било тешко, јер сам, у оно време, био врло осетљив, осетљив поетично. Поменута млада девојка са којом сам се био верио ухапшена је у Трсту и доведена на Ријеку.

Данојлић, Милован - КАКО СПАВАЈУ ТРАМВАЈИ И ДРУГЕ ПЕСМЕ

Теби, чији слух беше осетљив и дрхтав као брезик, Ову похвалницу сачини не Песник, него Језик. СИРОМАШНИ И БОГАТИ Нимало не завидим свим

Ја презирем све вас, хуманисте!” „Осетљив ко је, нек не гледа! Сви сте ви млакоње и топла браћа! Народе, на продају се даје деда!

Станковић, Борисав - НЕЧИСТА КРВ

А опет бојала се да то одбијање не би Томча погрешно тумачио. Он је био једнако према њој осетљив, брз, уплашен. Сваки час се трзао и плашио да га она неће призвати себи, неће трпети код себе, у соби, у постељи.

Велмар-Јанковић, Светлана - ДОРЋОЛ

У трену се обновио: нимало тврд и нимало уморан, постао је, као да је опет млад, исто толико осетљив колико и покретљив, исто толико лукав колико непредвидљив.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

Малочас сестра Степхенсон саопштава радосну вест — ти звиждиш. Све ти равно до Косова, разумеш! Човек мора бити осетљив, бога му. Човек мора да мисли, мора да осећа; да мисли на ситуацију, да осећа за своје, мора се бити човек, не?

Француз се пита о ономе што има да ради и зна шта ради; Немац не пита ништа, а не зна шта ради. Француз је храбар, осетљив, човечан, духовит, штедљив; истина, хвалиша, брбљивац, разуздан, блазиран, експлоататор и оговорџија.

мога дивног тичара Морица, који је нарочито знао да се улагује (коме никад нисте смели рећи „марш“ толико је био осетљив и фини) и који се од мене годинама није одвајао.

Тесла, Никола - МОЈИ ИЗУМИ

Чак сам и данас осетљив на неке од тих непријатних надражаја. Када испустим мале комадиће папира у посуду пуну течности, редовно у устима

Пријемник у облику петље није био осетљив на такав поремећај и интересантно је забележити да тек данас постаје популаран.

Петковић, Новица - Два српска романа (студије о Сеобама и Нечистој крви)

Тако се, на пример, као важна разлика између браће Исаковича истиче да је један, Аранђел, много мање осетљив, док је други, Вук, изразито осетљив за промене у природи.

као важна разлика између браће Исаковича истиче да је један, Аранђел, много мање осетљив, док је други, Вук, изразито осетљив за промене у природи.

Тада и Аранђел постаје осетљив као његов брат, и као Дафина. Разлике се губе и чула сва три лика почињу једнолико да ковибрирају у истоме песничком

Тодоровић, Пера - ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ДОБРОВОЉЦА

вршњацима, и пред млађим и старијим официрима, (при Черњајевљевој грдњи присуствовало је доста официра) он, нежан и осетљив, није могао да преживи ову поругу, где су га називали кукавицом, страшљивицом, бегунцем, издајником, и пешио је да се

Лесковац, Младен - СТАРИЈА СРПСКА ПОЕЗИЈА

отиснути тако рђаво да се заправо и не види да су стихови, још мање какав им је типографски облик Рајић — на то иначе осетљив, као што барок и тражи — желео лати.

Ненадић, Добрило - ДОРОТЕЈ

Кренух, дакле, да тражим неку простирку, да не бих лежао на ледини, јер сам осетљив на назеб. Направићу легало у липовом хладу између вира и наше будуће куће, ослушкиваћу шуморења воде, цврчке што

Секулић, Исидора - Кроника паланачког гробља

Био је плах, нервозан, и бескрајно осетљив. Здравље танко, а природа ретко страсна. У шестом разреду се био заљубио, и безмало да у драму улети због шипаричких

Copyright 2024 Igra Recima Политика приватности