Употреба речи отвореној у књижевним делима


Капор, Момо - НАЈБОЉЕ ГОДИНЕ И ДРУГЕ ПРИЧЕ

Жена средовечног мушкарца сада креће у крсташки поход. Спала је дугогодишња шминка — сада се гледају очи у очи, у отвореној борби за све, за сваки комад намештаја, за свако дете, за сваки квадратни метар стана. — Она хоће да ме уништи!

Та позна, усамљеничка вечера у јединој отвореној кафани јединог месног хотела, у ствари, обичног свратишта с три собе на једином спрату, била је крива за неприлике

Данојлић, Милован - НАИВНА ПЕСМА

Високи напон маште Премда говоре живим и непосредним језиком, премда се сукобљавају у отвореној и непоштедној борби, иако нас непрестано подсећају на најпознатију свакидашњицу, иако се крећу довољно слободно да

Станковић, Борисав - ИЗ СТАРОГ ЈЕВАНЂЕЉА И СТАРИ ДАНИ

И старији седели су за софром, млађи играли у дворишту са осталим светом. На капији, широм отвореној, збили се били пролазници и гледали; свирачи подвојени, једни унутра код софре, а други у дворишту, свирали су, а

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 1

Тамо даље су подизали шаторе, а резервисти се на отвореној пољани пресвлачили... Сва лица уозбиљена, сви журе, само ја стојим на средини круга, неодлучан на коју ли ћу страну.

Куршум звизну изнад главе и ја легох уверен да мене гађају. Хладан ме зној проби... Али глупо је лежати на отвореној ледини. Подигох главу да осмотрим, затим нагло скочих и дотрчах до једног дебелога храста.

Батерија се заустави на једној отвореној пољани, са које се видела цела падина Дрена. Осматрамо дурбинима... Команданти се љуте. Ми пуцамо више зарад морала.

А митраљез и дале цикће. Наши се гуше у ропцу, онако незаштићени, на отвореној пољани. — Ено га! — повика командир. — Нишанџије, напред!

Симовић, Љубомир - ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ

ДАРА: Како и да не вичем! Данас приређивати позоришне представе — то је равно отвореној сарадњи с окупатором! ТОМАНИЈА: Мислиш да ћелија треба нешто да предузме? ДАРА: Сигурно да мислим!

Црњански, Милош - Лирика Итаке

Намеравам да одем до Темишвара, а одатле у Иланчу, код матере. Међутим, пре Пеште, у ноћи, воз стаје на отвореној прузи и вагоне опкољавају револуционарне патроле. Упадају неки морнари и вичу: „Сви официри, напоље!

Станковић, Борисав - НЕЧИСТА КРВ

Не гледајући ни какве су, ни да ли су добро, као што треба, обучене, потрчаше обе, и Софка и мати, са свећама. | На отвореној капији испод свећа, заиста угледаше како из кола силази он. Лице му не видеше, али по оделу га познаше.

и, немајући од кога онда да се крију, зато су све биле слободне, више овлаш обучене, а чисто су уживале у тој својој отвореној, комотној накићености и лепоти.

Матавуљ, Симо - УСКОК ЈАНКО

Она га сад ћаше радо слушати цијелу ноћ, па и цио дан, да је продужио. Видје сердар, прочита јој на лицу, као у отвореној књизи, да је већ предобио, па јој дрмну руком, као да је опомене е је и њу већ ред да што изусти.

Десница, Владан - Прољећа Ивана Галеба

Ако је било лијепо вријеме, понекад би пошао да се прошета ван града, по отвореној цести. Све је, дакле, било као обично. Необично је било само то што се никад није вратио.

Ћипико, Иво - Приповетке

Док првих дана плове поред налучених мјеста, још је Цвијетина мисао везана са својим крајевима, али кад освануше на отвореној недогледној пучини, откле узалуд око тражи крај, дјевојка се топлим осјећајима опрашта и поздравља са старим свијетом

из којих излажаху на крај рибари да потежу мреже; а кад би у мору бјешњела олуја, туђи бродови, што пловљаху по отвореној пучини, свратили би у пространу Велу увалу шкоља да се заклоне од вјетра и мора.

Иво Полић после дугога шврљања избио је на море. Ту се дуже задржао. Нашао се према отвореној пучини у дражици на песку. Ту се осетио као да је на жалу у своме селу.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 3

На суседном брежуљку сви наши ђенерали посматрају битку. Заставник с барјаком у руци полетео је први. Наши су на отвореној пољани, сви живи, а Турци у рову, и сви мртви... Кипислцауф!

Миланковић, Милутин - КРОЗ ВАСИОНУ И ВЕКОВЕ

ми је кршовита обала стримонског залива ишчезла из видика, упало ми је одмах у очи колико се мали део мора види на отвореној пучини његовој; тај део личио је на плави округли штит, украшен нашом лађицом у средини.

Попа, Васко - УСПРАВНА ЗЕМЉА

над торњевима Засадио сам очев штап У глину на обали Да мећу врбама пролиста Кренуо сам ка великој капији Отвореној нада мном у зениту Нисам знао спушта ли се бели град Из облака у мене Или ми из утробе у небо расте Вратио сам се с

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

Артиљерија их у стопу прати. На некој отвореној пољани виде се непомичне трупине. Једна наша батерија туче село Врбени. Оданде беже мештани и распознају се бели