Употреба речи послугу у књижевним делима


Лазаревић, Лаза К. - ПРИПОВЕТКЕ

равномерно лупање точкова и узвикивање оних што мере воду с предњег краја лађе; па онда пиштаљка стаде будити успавану послугу на станичној лађи. Капетан скочи; сабља му се отиште н са звекетом лупи о земљу. И Благоје се трже: — Нећеш, бре!

Црњански, Милош - Сеобе 2

Што није села у кола без збогом, и без обзира на послугу. А Трифун је ћутао. Кћи капамаџије Гроздина сети се онда свађа својих родитеља, којима је, као дете присуствовала, али

Боже! Читава гомила одрпанаца трчала је за њима, кад се рашчуло да Исакович тражи послугу, за своје насеље. Костјурин је био наредио да тај свет добија чорбу, у манастирима, али се та чорба делила, испрва,

Капор, Момо - НАЈБОЉЕ ГОДИНЕ И ДРУГЕ ПРИЧЕ

Све то хватало га је љигаво млаким пипцима и вукло некуда дубоко, у таму споредних сокака, низ степеништа за послугу оронулих господарских здања — сада мржњом издељеним заједничким становима — тамо, у лоше осветљене јазбине и брлоге из

Ћопић, Бранко - Башта сљезове боје

— исколачи се Марко. — Јесам ли ја још синоћ говорио да се копају заклони за послугу, а ви, мацани, баш вас брига: Марко говорио, а шаров лајȃ! Друга граната засу батерију земљом и гелерима.

Станковић, Борисав - ИЗ СТАРОГ ЈЕВАНЂЕЉА И СТАРИ ДАНИ

Или, ако би која дошла да штогод, какву ствар, урутку, узме од ње на послугу, она то не би као од ње тражила, већ: — Анице, да ли имаш то? Док беше покојник, то је било у кући.

Капор, Момо - БЕЛЕШКЕ ЈЕДНЕ АНЕ

мучење и не сачеках крајњи резултат, мада сам унапред знала шта ће се догодити, већ клиснух кроз хол, па на врата за послугу. Шта да се ради? Наука тражи своје жртве!

А Зокијева кућа је она врста старих станова са два улаза, мислим, за госте и за послугу, јер је прављена у време кад су људи још могли да пронађу кућне помоћнице.

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 1

Прштало је камење под челичним шинама, а са коњских копита су одлетали комади блата, ударајући по лицу возаре и послугу на топу. Пројурисмо кроза село, онда се сручисмо десно, на једну пољану.

Ранковић, Светолик П. - СЕОСКА УЧИТЕЉИЦА

преклињања једног млађег човека и молбе да му се дете не узима у школу, јер то му је најстарији, па је таман стигао за послугу. »Кудгод се окренеш, свуд се школа сматра као некаква робија или војачина. И ту се ти надај повољном успеху у раду !

Станковић, Борисав - НЕЧИСТА КРВ

И када би која комшика дошла да потражи на послугу какву ствар, за коју је само она, свекрва, знала како изгледа и где може бити, ипак би је ова одбијала и упућивала

Ћосић, Добрица - КОРЕНИ

Кафеџија ни за дукат није хтео да се лиши будилника који тачно, на време, буди келнере и послугу. У кафанском дворишту играла се деца.

Васић, Драгиша - САБРАНЕ ПРИПОВЕТКЕ

Око два пољска топа лежало је четрнаест бугарских војника-артиљераца, које су, као послугу топовску, гађали за то нарочито изабрани, најбољи стрелци једне наше храбре чете.

Десница, Владан - Прољећа Ивана Галеба

А и они који логом леже по собама утихнули су те мање сметају и мање дозивају послугу него у остале дане. Јер и они знају да је недјеља недеља, за све и за свакога. Лежим у кревету, а слух ми је напет.

Посебно меден угођај гласа имао је за кућну послугу; по кући се кретао слободно, као домаћи, и одлазио дискретно у кухињу на изванредне оброке.

Упорно су притискали на дугме нечујног сигнала за дозивање, који циличе тамо негдје у просторијама за послугу, а који се овдје у болесничким одјељењима гласи само танком зуком која тјера пригушену панику кроз зидове и ошите.

Станковић, Борисав - ГАЗДА МЛАДЕН

смела да завири, још мање да без бабиног знања што узме или дâ коме, као и женама по комшилуку да сме од посуђа што на послугу да дâ. Чак и за одело, које ће шалваре, који минтан да почне сваки дан да носи, прља.

И после долажење, одлажење муштерија, комшија, њихових слугу, да из дућана код Младена што узму на послугу. А за све то време испред дућана, на тезги, седи стари ч̓а Михаило, другар оца му, који никако да се одвикне од њихова

Код њих би исто тако утрчавала, од бабе тражила какву урутку, суд у послугу, са матером му слатко се шалила и разговарала.

Секулић, Исидора - Кроника паланачког гробља

Дубоко у дворишту су стаје; стан за женску послугу; шупа за кола; шупа баштована; и дрвљаник увек крцат дрвима. Клостер зими брекће од зажарених пећи, греје безмало и

Јаковљевић, Стеван - СРПСКА ТРИЛОГИЈА 2

Један од оних спроводника прича да је шрапнел ударио изнад самог топа и побио сву послугу. Пуким случајем је само потпоручник Војин рањен. — Носите га брзо! — нареди потпуковник Петар. Гр-р-р-у!

са мојим командантом дознао сам да су нам Бугари јутрос препадом запленили два митраљеза од предстража и скоро сву послугу исекли.

Copyright 2024 Igra Recima Политика приватности