Analiza teksta, analiza reči i njihove upotrebe u tekstu

Tekst u brojkama

Analiza teksta se može iskazati i u brojkama. Neki osnovni podaci mogu biti koliko tekst ima reči, a od toga koliko jedinstvenih reči. Još jedna, možda i zanimljivija analiza teksta može biti izdvajanje značajnih reči teksta. Koje su to reči značajne? Ako kažem rečenicu: "Ja znam da će ovo zvučati preterano, ali ja sam vrlo pametna osoba i ja znam da je drugima teško da poveruju da ja stvarno jesam takav". U ovoj rečenici je očigledno, i ne preterano pohvalno, najznačajnija reč JA. Sumnjate? Probajte sami ovaj primer!
Ako pak kažem "Agrarna reforma će ove godine doneti rezultate", u ovoj rečenici reči koje se izdvajaju i određuju kontekst i temu o kojoj se govori su "agrarna" i "reforma". Probajte i ovaj primer.
Analiza teksta i analiza reči nam dakle može pomoći da otkrijemo o čemu određeni tekst govori. Koje su njegove ključne reči ili kategorije. A možemo da otkrijemo i ako smo neku reč previše puta upotrebili, što isto tako nije baš poželjno. U tekstualno polje unesite bilo koji tekst na srpskom, dužine do dve hiljade slova i proverite sami rezultat!

Dostupno 2000 slova
Copyright 2024 Igra Recima Politika privatnosti